Ryżowy omlet

Ryżowy omlet

Odkryj smak Azji z naszym przepisem na ryżowy omlet, danie proste ale niesamowicie satysfakcjonujące. To genialne połączenie tradycyjnego omletu z dodatkiem sycącego ryżu jest doskonałym rozwiązaniem na szybki lunch czy kolację. Można je przygotować z resztek ryżu z poprzedniego dnia, co dodatkowo upraszcza wyzwanie. Ryżowy omlet to posiłek, w którym można wykorzystać wiele składników, które akurat mamy pod ręką, a to czyni go jeszcze bardziej praktycznym daniem. Zainspiruj się tym przepisem i wprowadź w swoje kulinaria odrobinę orientu. Bóg smak w połączeniu z prostotą wykonania to esencja tego przepisu.

Składniki:

  • woreczek ryżu
  • ok. 10 dag żółtego sera
  • 2 jajka
  • pomidor
  • łyżka masła roślinnego
  • pęczek szczypiorku
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Ryżowy omlet – jak zrobić?

  1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (można lekko rozgotować). Odcedzamy, studzimy. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Jajka miksujemy z serem, solą i pieprzem. Następnie dodajemy do ryżu i delikatnie mieszamy.
  3. Na patelni roztapiamy masło, wlewamy masę. Na połowie układamy pomidory. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy omlet się zetnie i lekko przyrumieni, składamy na pół, zwiększamy ogień i jeszcze chwilę smażymy. Przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.

Ryżowy omlet – dodatkowe informacje

Omlet będzie miał oryginalny smak, gdy użyjemy ryżu białego z dodatkiem dzikiego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryżowe kotlety
Następny przepis: Rzeszowiak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode