Rzeszowiak

Rzeszowiak

Rzeszowiak to tradycyjne ciasto pochodzące z Rzeszowa, które zasłynęło na całą Polskę swoim wyjątkowym smakiem. Każda rzeszowianka zna jego niepowtarzalny przepis. Charakteryzuje się przede wszystkim warstwami np. kakaowego biszkoptu, przełożonych delikatnym i puszystym budyniem. Każda warstwa to harmonia smaku, która zachwyca każdego łasucha. Poniżej przedstawiamy tradycyjny przepis, który zawiera wszystkie niezbędne składniki. Odpowiednio dobrane proporcje sprawiają, że ciasto zawsze wychodzi idealnie. Rzeszowiak to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie można przegapić.
To idealne ciasto na każdą okazję – urodziny, święta, albo po prostu dla przyjemności. Każdy kto spróbuje, na pewno zapragnie więcej.

Składniki:

  • Biszkopt z białek:
  • 7 białek (jajka L)
  • 20 dag cukru
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka octu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka mielonej kawy
  • Biszkopt:
  • 4 jajka (L)
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 4 kopiaste łyżki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lekko zaokrąglone)
  • 1 margaryna lub masło 250 g
  • sok z połowy cytryny
  • opcjonalnie odrobina rumu lub aromatu rumowego
  • Polewa:
  • pół kostki margaryny
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki kakao

Rzeszowiak – jak zrobić?

  1. 2.
    Ubijamy klasyczny biszkopt z 4 jajek i wykładamy na biały. Pieczemy w 175*C ok. pół godziny, studzimy.
  2. 3.
    Krem:

    Żółtka mieszamy z połową mleka i mąką ziemniaczaną.

    Resztę mleka podgrzewamy z cukrem, gdy jest już dość ciepłe dodajemy żółtka i energicznie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając (można to robić trzepaczką) aż masa zgęstnieje. Studzimy.

    Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masę żółtkową. Na koniec dodajemy sok z cytryny i rum opcjonalnie.
  3. 4.
    Biszkopt przecinamy na dwa blaty, przekładamy kremem. Wierzch polewamy polewą.
  4. 5.
    Polewa:

    Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu, wyłączamy palnik.

    Dodajemy cukier puder, mieszamy, następnie dodajemy kakao i jeszcze raz mieszamy, polewamy ciasto.

Słowa kluczowe: rzeszowiaki, www rzeszowiak

Rzeszowiak – dodatkowe informacje

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce, wtedy warstwy biszkoptu ładnie odmiękną.
Dla osób które nie mają wagi podaję dla białego biszkoptu miary szklanką o pojemności 250 ml :
cukier- niepełna szklanka
mąka ziemniaczana- troszkę więcej niż połowa szklanki
mąka pszenna- ćwierć szklanki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryżowy omlet
Następny przepis: Rzeżucha w skorupkach jajka-Zajączki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode