Ryżowe kotlety

Ryżowe kotlety

Ryżowe kotlety to doskonała alternatywa dla tradycyjnych dań z mięsa. Wyjątkowe połączenie składników sprawia, że potrawa jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa. Ryż, będący głównym składnikiem tych kotletów, dostarcza organizmu niezbędnych węglowodanów, co sprawia, że jest to doskonałe danie na energetyczny początek dnia. Pomysł na ryżowe kotleciki to także idealna propozycja dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Prosty przepis na ten orientalny przysmak może być doskonałym sposobem na urozmaicenie rodzinnego menu. Przygotowywane z dodatkiem aromatycznych przypraw zyskują wyjątkowy smak i zapach.

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
  • 1 żółtko
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • 3 plasterki żółtego sera typu Gouda
  • 1 mała cebula
  • 20g margaryny
  • przyprawy: kurkuma, sól, pieprz
  • smalec do smażenia

Ryżowe kotlety – jak zrobić?

  1. Gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebule kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy margarynę i szklimy na niej cebule. Do tego dodajemy ryż i przyprawy. Wszystko studzimy.
  2. Kroimy szczypiorek i natkę pietruszki oraz ścieramy ser na tarce na grubych oczkach. Do tego dodajemy przyprawiony ryż z cebulą. Wszystko dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy żółtko oraz ponownie mieszamy.
  3. Kotlety formujemy jak kotlety mielone, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiany kolor.

Ryżowe kotlety – dodatkowe informacje

Do kotletów zamiast sera Gouda można dodać także inny ser np. Parmezan.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa ryżowa zabielana
Następny przepis: Ryżowy omlet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode