Zupa ryżowa zabielana

Zupa ryżowa zabielana

Zupa ryżowa zabielana to ciepły, komfortowy posiłek, który jest łatwy do przygotowania i z pewnością smakuje tak dobrze, jak wygląda. Jest idealny na zimowe, chłodne wieczory lub po prostu, gdy masz ochotę na coś innego. Ta pyszna zupa jest pełna smaku dzięki kombinacji ryżu, świeżego koperku, a zabielanie jej nadaje kremowej konsystencji. Jest to tradycyjny przepis, który z pewnością przypomni ci domowe kuchnie. Jednym z kluczowych składników tej zupy jest koper, który dodaje unikalnego smaku. Zupa ryżowa z koperkiem to prawdziwie satysfakcjonujący posiłek, który przypadnie do gustu całej rodzinie.

Składniki:

  • 1 udko
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 6-7 średnich ziemniaków
  • 3-4 łyżki ryżu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarnko ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu prawdziwego
  • zielony pakunek to: liść pora, selera i 3 liście pietruszki związane bawełnianą nitką
  • sól
  • 1,5 szkl mleka lub 1szkl jogurtu czy śmietany do zabielania

Zupa ryżowa zabielana – jak zrobić?

  1. Najpierw robię bazę – podstawę do zupy: wymyte i oczyszczone udko zalewam wodą do połowy garnka (przepis na około 3 litry zupy) i dodaję ziele ang, pieprz listek, zielony pakunek, pokrojoną w kostkę cebulkę, marchew i pietruszkę pokrojoną w paski (robię tak z młodą włoszczyzną, starą ścieram na tartce jarzynowej) i sól. Gotuję 10-15 min (jeśli pojawią się jakieś szumowiny to należy zebrać), a następnie dodaję ziemniaki i ryż i na wolnym ogniu gotuję do miękkości. Zazwyczaj trwa to 50 min, ale wszystko zależy od rodzaju ziemniaków. Zabielam zupę 1,5 szkl mleka lub jogurtem lub śmietaną. Już jak przestaję gotować dodaję koperek. Podaję w kawałkami mięsa z udka lub samą.

Porady – Zupa ryżowa zabielana

W sumie tak samo ją się robi jak krupnik tylko zamiast kaszy ryż i zabielam. Ja używam mleka 3,2% do zabielania i to wystarczy, ale można i śmietanę. Ryż należy wypłukać przed dodaniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryż zapiekany ze śliwkami i kokosową kruszonką
Następny przepis: RYŻOTTO Z KURCZAKIEM TIKKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode