RYŻOTTO Z KURCZAKIEM TIKKA
Ryżotto z kurczakiem Tikka to połączenie włoskiej i indyjskiej kuchni, które nie tylko zdumiewa jego bogatym smakiem, ale także zadziwia prostotą wykonania. Ciepłe, kremowe ryżotto doskonale łączy się z pikantnym kurczakiem Tikka, nadając naszej potrawie niepowtarzalną głębię. Ryż, kurczak, dobrze dobrane przyprawy i aromatyczne zioła są głównymi składnikami tego przepisu, który z łatwością przemienisz w prawdziwe kulinarnie dzieło sztuki. To danie gwarantuje satysfakcję dla wszystkich miłośników pikantnych potraw, pełnych wyrazistych smaków i aromatów. Przygotuj się na kulinarną podróż prosto z Twojej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 Szklanka Ryżu Brązowego
- 1 Filet pojedynczy z kurczaka
- 1 Cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 Opakowanie przyprawy do kurczaka Tikka
- 200 ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 1 Łyżka suszonej pietruszki i kopru oraz przyprawy kebab/gyros
Ryżotto z kurczakiem tikka – jak zrobić?
- Kurczaka myję oraz kroję w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucam posiekaną cebulę wraz z posiekanym czosnkiem. Kiedy cebulka będzie lekko złotawa dodaję kurczaka. Dodaję 1 łyżkę przyprawy gyros. Smażę. Ryż gotuję tak, by był lekko twardawy. Do kurczaka dodaję ryż, a następnie 1 szklankę wody, przecier oraz przyprawy. Duszę ok. 10 min. Podaję na gorąco.
RYŻOTTO Z KURCZAKIEM TIKKA – dodatkowe informacje
dla 2 osób