RYŻ Z CEBULKĄ
Ryż z cebulą to niezwykle prosty i klasyczny dodaatek do wielu dań. Ta prosta potrawa pełna jest smaków i teksturowych różnorodności, które mogą zaspokoić każdą podniebienie. Idealny jako dodatek do mięsnych lub warzywnych potraw, ryż z cebulą jest na tyle uniwersalny, żeby pasować do niemal każdej diety. Wykorzystanie skromnych składników, takich jak ryż i cebula, sprawia, że jest to danie przystępne i łatwe do przygotowania. Ta kombinacja smaków może wydawać się prosta, ale z pewnością pomoże ubogacić smak każdego posiłku. Oto przepis, który pomoże Ci stworzyć idealny ryż z cebulą.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju kujawskiego z papryką, czosnkiem i bazylią
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- słodka papryka do smaku, można też dodać chili jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki
Ryż z cebulką – jak zrobić?
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Hartujemy zimną wodą, zlewamy na sitko. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zrumieni, dodajemy ryż. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili lub słodką papryką. Dobrze mieszamy i smażymy około 5 minut.
RYŻ Z CEBULKĄ – dodatkowe informacje
Do ryżu możemy także dodać innych przypraw, które lubimy.