Ryż smażony z kurczakiem

Ryż smażony z kurczakiem

Ryż smażony z kurczakiem to przepis, który zachwyci Was swoją prostotą i intensywnością smaku. Doskonała kompozycja delikatnego kurczaka, aromatycznego ryżu i chrupiących warzyw przypomina najlepsze potrawy azjatyckiej kuchni. Tradycyjnie przygotowywany na Dalekim Wschodzie, szczególnie popularny jest ryż smażony z kurczakiem po chińsku. Dzięki temu przepisowi, w zaciszu własnej kuchni, będziecie mogli poczuć się jak w ulicznej chińskiej knajpce. Espozja smaku tego dania, które jest symbolem wszechstronności azjatyckiej kuchni zaspokoi podniebienia wszystkich, szukających oryginalnych, ale zarazem uniwersalnych smaków. Czy jesteście gotowi na kulinarną podróż do Azji?

Składniki:

  • 50-60 dag fileta z kurczaka
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 20 dag mrożonki marchew z groszkiem
  • 3 cebule
  • 6 dużych liści kapusty pekińskiej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 7 łyżek mleka
  • sos sojowy
  • curry do doprawienia

Ryż smażony z kurczakiem – jak zrobić?

  1. smażymy warzywa 1.
    Ryż gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy około 10 minut cebulę, marchewkę z groszkiem, kukurydzę.
  2. dodajemy kolejne warzywa 2.
    Następnie drobno kroimy kapustę, paprykę w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw smażąc kolejne 10 minut i często mieszając.
  3. mięso 3.
    Mięso kroimy na małe kawałki i obtaczamy w mieszance mąki, curry i soli. Obsmażamy na małej ilości oleju.
  4. 4.
    Do patelni z warzywami dodajemy usmażonego kurczaka, ryż. Jajka należy rozkłócić z mlekiem, posolić, usmażyć na oddzielnie patelni a następnie rozdrobnić i dodać do całej potrawy. Całość doprawiamy według własnego uznania curry i sosem sojowym.

xxxx – dodatkowe informacje

Ryż smażony z kurczakiem najlepiej przygotować, używając ugotowanego dzień wcześniej lub kilka godzin wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryż smażony z jajkiem
Następny przepis: RYŻ Z CEBULKĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode