Ryż smażony z jajkiem

Ryż smażony z jajkiem

Ryż smażony z jajkiem to tradycyjne danie kuchni chińskiej, które zyskało popularność na całym świecie. To proste i szybkie do przygotowania jedzenie, które jednocześnie utrzymuje pełny bogactwo smaków. Tym smakiem, dla którego ryż smażony z jajkiem jest tak uwielbiany. Jego podstawowe składniki, ryż i jajka, są na tyle uniwersalne, że z powodzeniem można dodać do nich swoje ulubione dodatki, takie jak warzywa, mięso czy sos sojowy. Każdy kto ceni sobie smakowite i pożywne posiłki, powinien nauczyć się jak przygotować ten klasyczny przysmak. Niezależnie od okazji, ryż smażony z jajkiem zawsze idealnie się sprawdzi.

Składniki:

  • Torebka gotowanego ryżu
  • 3 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
  • Oliwa
  • Sól

Ryż smażony z jajkiem – jak zrobić?

  1. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po 2-3 minutach dodajemy ryż, dalej podsmażamy. Dodajemy zioła prowansalskie i wbijamy jajka. Smażymy aż jajka się zetną. Na końcu solimy do smaku.

Ryż smażony z jajkiem – dodatkowe informacje

Ryż smażony z jajkiem smakuje doskonale zarówno na śniadanie jak i na kolację.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami
Następny przepis: Ryż smażony z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode