Ryz jasminowy z krewetkami i piersia z kurczaka.

Ryz jasminowy z krewetkami i piersia z kurczaka.

Ciekawi Cię kuchnia azjatycka? Gotowy na trochę egzotyki w swoim menu? Myślę, że pokochasz ten przepis. Ryż jasminowy z krewetkami i piersią z kurczaka to danie pełne smaków, które zaspokoi każde podniebienie. Połączenie soczystego kurczaka, delikatnych krewetek z subtelną nutą ryżu jasminowego stworzy prawdziwie królewski posiłek. To pozytywnie zaskakujący przepis, który sprawdzi się na rodzinnej kolacji, romantyczną kolację dla dwojga czy spotkanie z przyjaciółmi. Nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy będzie zachwycał wszystkich smakoszy. Te aromatyczne składniki tworzą niepowtarzalne połączenie, które zawsze wychodzi doskonale.

Składniki:

  • szklanka ryżu jasminowego
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • dwie szklanki przegotowanej wody doprawionej solą
  • pół małego brokułu
  • pomidor
  • 25 dag mrożonych krewetek
  • piers z kurczaka
  • pół łyżeczki kurkumy
  • cebula
  • sol, pieprz, papryka ostra
  • ewentualnie oregano

Ryz jasminowy z krewetkami i piersią z kurczaka – jak zrobić?

  1. Krewetki należy rozmrozić. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Wodę zagotować i posolić. Brokuły zblanszować i podzielić na mniejsze części. Pomidora sparzyć, obrac ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. W naczyniu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodajemy ryż i krótko go smażymy.
  3. Dodajemy wino i gotujemy do odparowania, następnie powoli dodajemy wodę małymi porcjami i mieszamy często. Dodajemy kurkumę w trakcie. Czynność z wodą należy powtarzać do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodajemy łyżeczkę masła i mieszamy, nakrywamy pokrywką i zdejmujemy z palnika.
  4. Następnie na jednej patelni, na maśle, smażymy chwilę pomidory, dodajemy do nich brokuły i doprawiamy oregano.
  5. Na drugiej patelni smażymy piersi z kurczaka (pokrojone wcześniej), aż się zarumienią, ale nie za długo, bo mięso będzie suche. Doprawiamy pieprzem, ostrą papryką i ewentualnie solą, jeżeli uznamy, że ryż jest mało słony. Po usmażeniu wrzucamy piersi do naczynia z ryżem (ale jeszcze nie mieszamy), przykrywamy.
  6. Na tej samej patelni smażymy krewetki. Krewetki należy smażyć na mocnym ogniu, ale krótko. Smażymy małymi porcjami. Dodajemy do ryżu.
  7. Następnie dodajemy brokuły z pomidorem. Wszystko razem mieszamy.

Smacznego.

Porady – dodatkowe informacje

Przyprawy należy dodawać według uznania.

Pierś z kurczaka smażymy na mocnym ogniu, aż do zarumienienia. Należy wziąć pod uwagę, że mięso jeszcze będzie chwilę w ciepłym naczyniu z ryżem, zanim dodamy resztę składników, dlatego należy uważać, żeby nie było za suche.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rydze w pomidorach
Następny przepis: Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode