Ryz jasminowy z krewetkami i piersia z kurczaka.
Ciekawi Cię kuchnia azjatycka? Gotowy na trochę egzotyki w swoim menu? Myślę, że pokochasz ten przepis. Ryż jasminowy z krewetkami i piersią z kurczaka to danie pełne smaków, które zaspokoi każde podniebienie. Połączenie soczystego kurczaka, delikatnych krewetek z subtelną nutą ryżu jasminowego stworzy prawdziwie królewski posiłek. To pozytywnie zaskakujący przepis, który sprawdzi się na rodzinnej kolacji, romantyczną kolację dla dwojga czy spotkanie z przyjaciółmi. Nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy będzie zachwycał wszystkich smakoszy. Te aromatyczne składniki tworzą niepowtarzalne połączenie, które zawsze wychodzi doskonale.
admin
Składniki:
- szklanka ryżu jasminowego
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- dwie szklanki przegotowanej wody doprawionej solą
- pół małego brokułu
- pomidor
- 25 dag mrożonych krewetek
- piers z kurczaka
- pół łyżeczki kurkumy
- cebula
- sol, pieprz, papryka ostra
- ewentualnie oregano
Ryz jasminowy z krewetkami i piersią z kurczaka – jak zrobić?
- Krewetki należy rozmrozić. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Wodę zagotować i posolić. Brokuły zblanszować i podzielić na mniejsze części. Pomidora sparzyć, obrac ze skórki i pokroić w kostkę.
- W naczyniu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodajemy ryż i krótko go smażymy.
- Dodajemy wino i gotujemy do odparowania, następnie powoli dodajemy wodę małymi porcjami i mieszamy często. Dodajemy kurkumę w trakcie. Czynność z wodą należy powtarzać do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodajemy łyżeczkę masła i mieszamy, nakrywamy pokrywką i zdejmujemy z palnika.
- Następnie na jednej patelni, na maśle, smażymy chwilę pomidory, dodajemy do nich brokuły i doprawiamy oregano.
- Na drugiej patelni smażymy piersi z kurczaka (pokrojone wcześniej), aż się zarumienią, ale nie za długo, bo mięso będzie suche. Doprawiamy pieprzem, ostrą papryką i ewentualnie solą, jeżeli uznamy, że ryż jest mało słony. Po usmażeniu wrzucamy piersi do naczynia z ryżem (ale jeszcze nie mieszamy), przykrywamy.
- Na tej samej patelni smażymy krewetki. Krewetki należy smażyć na mocnym ogniu, ale krótko. Smażymy małymi porcjami. Dodajemy do ryżu.
- Następnie dodajemy brokuły z pomidorem. Wszystko razem mieszamy.
Smacznego.
Porady – dodatkowe informacje
Przyprawy należy dodawać według uznania.
Pierś z kurczaka smażymy na mocnym ogniu, aż do zarumienienia. Należy wziąć pod uwagę, że mięso jeszcze będzie chwilę w ciepłym naczyniu z ryżem, zanim dodamy resztę składników, dlatego należy uważać, żeby nie było za suche.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rydze w pomidorach
Następny przepis: Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami