Rydze w pomidorach

Rydze w pomidorach

Rydze marynowane w pomidorach to przepis, który zdobywa coraz większą popularność dzięki swojemu wyrazistemu, intensywnemu smakowi. Te wyborne grzyby, będące często ukoronowaniem jesiennej wyprawy do lasu, w połączeniu z aromatycznymi pomidorami stają się prawdziwą symfonią smaku. Ta wersja rydzów po grecku, z subtelnym sosie pomidorowym to prawdziwy majstersztyk kulinarny, który może poszczycić się rozmaitością smaków i aromatów. Odkryj te wyjątkowe, nasycone smakiem rydze w pomidorach – doskonały przepis na każdą okazję. Idealny dla tych, którzy cenią sobie zdrowe i domowe przetwory. Zachęcamy do eksperymentowania!

Składniki:

  • 1kg grzybów rydzowych
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3-4 cebule (pokrojone w półplasterki)
  • 3/4 słoiczka przecieru pomidorowego (190-200g)
  • ZALEWA:
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy

Rydze w pomidorach – jak zrobić?

  1. 3.

    Zagotować zalewę, dodać zeszkloną cebulę i odcedzone rydze oraz przecier pomidorowy. Gotować wszystko 10 minut na małym ogniu. Gorące nakładać do słoików i pasteryzować 10 minut.

Rydze w pomidorach – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś nie lubi zbyt octowych to należy zmniejszyć ilość octu w zalewie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rydze w śmietanie
Następny przepis: Ryz jasminowy z krewetkami i piersia z kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode