Rydze duszone na maśle
Rydze duszone na maśle to rewelacyjny przepis, który przekona każdego smakosza grzybów. Warsztat kulinarny naszych przodków, którzy wiedzieli, jak wydobyć z nich najsubtelniejsze smaki, to inspiracja, dzięki której powstał ten wyśmienity przepis. Stykając się z masłem, rydze zyskują niepowtarzalną konsystencję i wyjątkowy, intensywny smak. To danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Wypróbuj go, a przekonasz się, jak niebywale smaczne mogą być rydze przygotowane w ten sposób. Wspaniale pasują do pieczywa, dań głównych oraz jako dodatek do śniadań. Ciesz się smakiem prawdziwej, polskiej kuchni!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 gramów świeżych rydzów
- 1 niewielka cebula
- ząbek czosnku
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Rydze duszone na maśle – jak zrobić?
- Grzyby oczyścić i opłukać. Większe sztuki pokroić, mniejsze można przygotować w całości. Cebulę i czosnek obrać z łupiny. Cebulę pokroić w kostkę.
- W rondelku lub na patelni rozpuścić masło i wrzucić grzyby. Posolić i oprószyć pieprzem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 3-6 minut w zależności od wielkości grzybów. Należy pamiętać o mieszaniu.
- Do podduszonych rydzów dodać cebulkę i rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku. Wszystko razem dusić aż cebulka będzie szklista. Należy uważać, aby danie się nie przypaliło; w razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody.
- Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Danie podawać w towarzystwie świeżego pieczywa lub grzanek.
Rydze duszone na maśle – dodatkowe informacje
Zamiast natki pietruszki można użyć innych ziół, na przykład tymianku, liścia bobkowego czy ziela angielskiego