Rydze duszone na maśle

Rydze duszone na maśle

Rydze duszone na maśle to rewelacyjny przepis, który przekona każdego smakosza grzybów. Warsztat kulinarny naszych przodków, którzy wiedzieli, jak wydobyć z nich najsubtelniejsze smaki, to inspiracja, dzięki której powstał ten wyśmienity przepis. Stykając się z masłem, rydze zyskują niepowtarzalną konsystencję i wyjątkowy, intensywny smak. To danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Wypróbuj go, a przekonasz się, jak niebywale smaczne mogą być rydze przygotowane w ten sposób. Wspaniale pasują do pieczywa, dań głównych oraz jako dodatek do śniadań. Ciesz się smakiem prawdziwej, polskiej kuchni!

Składniki:

  • 250 gramów świeżych rydzów
  • 1 niewielka cebula
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Rydze duszone na maśle – jak zrobić?

  1. Grzyby oczyścić i opłukać. Większe sztuki pokroić, mniejsze można przygotować w całości. Cebulę i czosnek obrać z łupiny. Cebulę pokroić w kostkę.
  2. W rondelku lub na patelni rozpuścić masło i wrzucić grzyby. Posolić i oprószyć pieprzem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 3-6 minut w zależności od wielkości grzybów. Należy pamiętać o mieszaniu.
  3. Do podduszonych rydzów dodać cebulkę i rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku. Wszystko razem dusić aż cebulka będzie szklista. Należy uważać, aby danie się nie przypaliło; w razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody.
  4. Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Danie podawać w towarzystwie świeżego pieczywa lub grzanek.

Rydze duszone na maśle – dodatkowe informacje

Zamiast natki pietruszki można użyć innych ziół, na przykład tymianku, liścia bobkowego czy ziela angielskiego


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rydze na maśle na zimę
Następny przepis: Rydze w pomidorach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode