RÓŻOWA DAMA

RÓŻOWA DAMA

Przygotowanie koktajlu „Różowa Dama” to prawdziwa uczyta dla każdego miłośnika unikalnych smaków! Ten zadziorny, nieco egzotyczny drink, to kombinacja wyselekcjonowanych składników, które razem tworzą niezapomnianą kompozycję smakową. Kwintesencją tego koktajlu jest różowa szampan, któremu towarzyszą wyraziste nuty ginu i świeży cytrusowy akcent. Balans między słodkim, gorzkim i kwaśnym smakiem idealnie podkreśla charakter tego koktajlu. Koktajl „Różowa Dama” to prawdziwa dama wśród drinków, elegancka, subtelna, ale zdecydowana. Poczuj się jak w luksusowym barze i zaserwuj ten koktajl na spotkanie z przyjaciółmi lub romantyczną kolację!

Składniki:

  • Casto
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1-2 łyżki kakao
  • Masa śmietanowa
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 galaretki wiśniowe

Różowa dama – jak zrobić?

  1. Białka odzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę, olej i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszać i podzielić na cztery części w osobne miseczki. Do jednej części dodać kisiel, do drugiej mak, do trzeciej kakao, a do czwartej żółtka i 2 łyżki mąki. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wylewamy ciasto z żółtkami, na nie układamy po jednej łyżce kupkami pozostałe ciasto, na przemian kolorami. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto wystygnie przekrawamy na pół.
  2. Obie galaretki rozpuścić w 0,5 litra wody. Śmietanę ubić z cukrem i dodać tężejące galaretki. Gdy śmietana zacznie się gęstnieć przekładamy ciasto (zostawić 4 łyżki śmietany). Wierzch ciasta smarujemy zostawioną śmietaną i posypujemy wiórkami kokosowymi.

RÓŻOWA DAMA – dodatkowe informacje

Można eksperymentować z kolorami, ja w tym przypadku zrobiłam różową damę bez maku, bo nie miałam właśnie w domu, a i tak wygląda fajnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rozmarynowy sandacz duszony w śmietanie z warzywami
Następny przepis: Różowe ciastka z burakiem - bez cukru, bez jajek, bez mleka, bezglutenowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode