Rozmarynowy sandacz duszony w śmietanie z warzywami

Rozmarynowy sandacz duszony w śmietanie z warzywami

Odkryj smaki prawdziwej polskiej kuchni i zaskocz swoich gości wykwintnym daniem w postaci rozmarynowego sandacza duszonego w śmietanie z warzywami. Sandacz, jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych, dzięki temu przepisowi zyskuje niepowtarzalny, delikatny i aromatyczny smak. Nad wyraz do niego pasuje delikatny sos śmietanowy oraz kolorowe, chrupiące warzywa. Ta propozycja jest idealna dla tych, którzy szukają oryginalnych i eleganckich dań na specjalne okazje. Sandacz duszony w śmietanie z rozmarynem i warzywami to danie, które zadowoli zarówno wielbicieli ryb, jak i wszystkich smakoszy, szukających nowych, kulinarnych doznań.

Składniki:

  • 4 filety sandacza
  • 1 średni por biała część
  • 3 marchewki
  • kilka kulek zamrożonego szpinaku
  • garść zielonych strąków fasoli
  • kawałek korzenia pietruszki
  • natka pietruszki drobno posiekana
  • 5 łyżek masła
  • 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany
  • rozmaryn do oprószenia ryby
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Sposób przygotowania: Rozmarynowy sandacz duszony w śmietanie z warzywami

  1. 1.

    Pora pokroić w cienkie paseczki, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

  2. 2.

    W garnku rozpuścić masło, ciasno ułożyć na dnie pokrojone na porcje filety rybne mocno oprószone z każdej strony rozmarynem.

  3. 3.

    Przysypać je warstwą pora, marchwi, pietruszki i szpinaku, dodać zielone strąki fasoli. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. 4.

    Na wierzchu rozsmarować śmietanę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Śmietana spłynie na spód, łącząc się z warzywami i tworząc aromatyczny sos. Pod koniec duszenia dodać łyżkę drobno posiekanej świeżej natki pietruszki.

  5. 5.

    Całość dusić do miękkości warzyw przez około 20 minut.

Smacznego:)

Porady – dodatkowe informacje

w załącznikach są zdjęcia o mniejszej lub większej rozdzielczości – do wyboru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rożki orzechowe-świąteczne
Następny przepis: RÓŻOWA DAMA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode