Różowe ciastka z burakiem – bez cukru, bez jajek, bez mleka, bezglutenowe
Zdrowe słodkości? Owszem, to możliwe! Dzisiaj zapraszam na niezwykły, fit przepis, który pokazuje, że wypieki mogą być zdrowe i smaczne. Różowe ciasteczka z burakiem to sposób na pyszną przekąskę, która nie zawiera ani grama cukru, jajek, mleka, a dodatkowo jest bezglutenowa. Są one doskonałą alternatywą dla tradycyjnych ciastek. Buraku nie jesteś w stanie wyczuć, a ciasteczka zyskują niepowtarzalny różowy odcień. Przygotuj się na prawdziwe zdrowe „ciacho”, które z pewnością zaskoczy Ciebie swoją kolorystyką i smakiem. Idealne dla alergików, wegan oraz dla wszystkich poszukujących alternatyw dla tradycyjnych słodkości.
admin
Składniki:
- 1 średniej wielkości burak
- 1 szklanka mąki bezglutenowej np. Schar
- 5 łyżek margaryny
- 1 łyżka miodu
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Różowe ciastka z burakiem – bez cukru, bez jajek, bez mleka, bezglutenowe – jak zrobić?
-
1.
Ugotowanego i obranego buraka ścieramy na tarce o ostrych brzegach lub miksujemy w blenderze. Do miski przesiewamy mąkę z sodą, cynamonem i szczyptą soli. Dodajemy miód, margarynę w temperaturze pokojowej, sok z cytryny i puree z buraka. Wszystkie składniki łączymy w misce ręką, łyżką lub mikserem. Jeśli ciasto będzie za mokre dodajemy odrobinę mąki, jeśli za suche, dodajemy dodatkowo kilka kropel soku z cytryny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą. Z masy formujemy małe kulki które spłaszczamy widelcem na blaszce. Ciastka pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20 min.
Różowe ciastka z burakiem – dodatkowe informacje
Po upieczeniu można posypać ciastka cukrem pudrem.