Rozmarynowy sandacz duszony w śmietanie z warzywami
Odkryj smaki prawdziwej polskiej kuchni i zaskocz swoich gości wykwintnym daniem w postaci rozmarynowego sandacza duszonego w śmietanie z warzywami. Sandacz, jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych, dzięki temu przepisowi zyskuje niepowtarzalny, delikatny i aromatyczny smak. Nad wyraz do niego pasuje delikatny sos śmietanowy oraz kolorowe, chrupiące warzywa. Ta propozycja jest idealna dla tych, którzy szukają oryginalnych i eleganckich dań na specjalne okazje. Sandacz duszony w śmietanie z rozmarynem i warzywami to danie, które zadowoli zarówno wielbicieli ryb, jak i wszystkich smakoszy, szukających nowych, kulinarnych doznań.
admin
Składniki:
- 4 filety sandacza
- 1 średni por biała część
- 3 marchewki
- kilka kulek zamrożonego szpinaku
- garść zielonych strąków fasoli
- kawałek korzenia pietruszki
- natka pietruszki drobno posiekana
- 5 łyżek masła
- 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany
- rozmaryn do oprószenia ryby
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Sposób przygotowania: Rozmarynowy sandacz duszony w śmietanie z warzywami
-
1.
Pora pokroić w cienkie paseczki, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
-
2.
W garnku rozpuścić masło, ciasno ułożyć na dnie pokrojone na porcje filety rybne mocno oprószone z każdej strony rozmarynem.
-
3.
Przysypać je warstwą pora, marchwi, pietruszki i szpinaku, dodać zielone strąki fasoli. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
-
4.
Na wierzchu rozsmarować śmietanę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Śmietana spłynie na spód, łącząc się z warzywami i tworząc aromatyczny sos. Pod koniec duszenia dodać łyżkę drobno posiekanej świeżej natki pietruszki.
-
5.
Całość dusić do miękkości warzyw przez około 20 minut.
Smacznego:)
Porady – dodatkowe informacje
w załącznikach są zdjęcia o mniejszej lub większej rozdzielczości – do wyboru.