Rösti wielowarzywne.
Rösti wielowarzywne to pyszny, kruszący się w ustach placek z warzyw, będący żywym dowodem na to, że zdrowa dieta nie musi być nudna. Wersja z cukinii doskonale łączy tradycyjny, szwajcarski przysmak z nutą śródziemnomorskiej kuchni. Zaskakująco proste w przygotowaniu, Rösti z cukinii stanowi idealne danie na śniadanie, lunch czy lekki wieczorny posiłek. Możemy cieszyć się nim zarówno ciepłym, jak i zimnym, na słodko, z jogurtem i owocami, bądź na słono – z serem feta lub awokado. Wielowarzywne Rösti to prawdziwe kulinarnie rozwiązanie dla osób ceniących zdrowe, pełnowartościowe składniki i smak naturalnych produktów.
admin
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 5 ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- Olej słonecznikowy do smażenia
Rösti wielowarzywne – jak zrobić?
- Cukinie i marchewki umyć, odciąć końcówki. Marchewki i ziemniaki obrać ze skórek.
- Cukinie i ziemniaki trzeć na tarce o dużych oczkach do dużej miski. Marchewkę zaś trzeć na tarce o małych oczkach. Wszystko ze sobą wymieszać.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do pozostałych warzyw. Dodać łyżkę oleju. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzić warzywa od namiaru wody. Następnie dodać mąkę i dobrze pomieszać.
- Przyprawić według gustu solą czosnkowo-ziołową, pieprzem kolorowym i chili.
- Olej do smażenia rozgrzać na patelni.
- Masę nanieść łyżką na patelnię, wyrównać i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Słowa kluczowe: rosti z cukinii
Rösti wielowarzywne – dodatkowe informacje
Rösti wielowarzywne można podawać pokropione przyprawą typu maggi, bądź z śmietaną.