Rösti wielowarzywne.

Rösti wielowarzywne.

Rösti wielowarzywne to pyszny, kruszący się w ustach placek z warzyw, będący żywym dowodem na to, że zdrowa dieta nie musi być nudna. Wersja z cukinii doskonale łączy tradycyjny, szwajcarski przysmak z nutą śródziemnomorskiej kuchni. Zaskakująco proste w przygotowaniu, Rösti z cukinii stanowi idealne danie na śniadanie, lunch czy lekki wieczorny posiłek. Możemy cieszyć się nim zarówno ciepłym, jak i zimnym, na słodko, z jogurtem i owocami, bądź na słono – z serem feta lub awokado. Wielowarzywne Rösti to prawdziwe kulinarnie rozwiązanie dla osób ceniących zdrowe, pełnowartościowe składniki i smak naturalnych produktów.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Olej słonecznikowy do smażenia

Rösti wielowarzywne – jak zrobić?

  1. Cukinie i marchewki umyć, odciąć końcówki. Marchewki i ziemniaki obrać ze skórek.
  2. Cukinie i ziemniaki trzeć na tarce o dużych oczkach do dużej miski. Marchewkę zaś trzeć na tarce o małych oczkach. Wszystko ze sobą wymieszać.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do pozostałych warzyw. Dodać łyżkę oleju. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzić warzywa od namiaru wody. Następnie dodać mąkę i dobrze pomieszać.
  4. Przyprawić według gustu solą czosnkowo-ziołową, pieprzem kolorowym i chili.
  5. Olej do smażenia rozgrzać na patelni.
  6. Masę nanieść łyżką na patelnię, wyrównać i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Słowa kluczowe: rosti z cukinii

Rösti wielowarzywne – dodatkowe informacje

Rösti wielowarzywne można podawać pokropione przyprawą typu maggi, bądź z śmietaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rostbef z grilla
Następny przepis: ROTI – TAJSKIE NALEŚNIKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode