ROTI – TAJSKIE NALEŚNIKI
Odkryj smak egzotycznej Tajlandii dzięki naszemu przepisowi na Roti – tajskie naleśniki! To niezwykle popularne danie uliczne na całym Półwyspie Indyjskim oraz w południowo-wschodniej Azji. Roti to cienkie jak aksamit naleśniki, które można serwować z różnymi dodatkami jak np. czekolada, banany, jajka czy nawet kurczak. Składniki są proste, choć tradycyjne przyrządzanie tego przysmaku wymaga nieco zręczności. Smak, tekstura i sposób serwowania tych tajskich naleśników czynią je absolutnie wyjątkowymi i niepowtarzalnymi. Spróbuj też swój ulubiony wariant – roti jest tak uniwersalne, że pasuje do niemal wszystkiego!
admin
Składniki:
- Mąka pszenna – 1 szklanka
- Sól – 0,5 łyżeczki
- Cukier – 1 łyżka
- Jajko – 1 sztuka
- Mleko – 1 łyżka
- Woda – 3/4 szklanki
- Masło (roztopione) – 4 łyżki
- Masło do smażenia + oliwa
- Dodatkowo: miękkie banany
Roti – tajskie naleśniki – jak zrobić?
- SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z cukrem i solą, dodajemy roztopione masło, ubite jajko, mleko oraz wodę – cały czas mieszamy.
Wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto, odkładamy na 30 minut przykryte ściereczką.
Formujemy wałek, dzielimy na 15 kawałków, formujemy kulki i każdą rozwałkowujemy na bardzo cieniutki placek.
Smażymy na natłuszczonej, mocno rozgrzanej dużej patelni.
Po chwili smażenia dodajemy owoce, zaginamy ciasto tworząc koperty, obracamy, przysmażamy
I gotowe!
Podajemy solo albo z cukrem pudrem, nutellą czy też syropem klonowym.
Smacznego!
ROT – TAJSKIE NALEŚNIKI – Dodatkowe informacje
Zamiast bananów możecie dodać wasze ulubione owoce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rösti wielowarzywne.
Następny przepis: Różane ciasteczka z malinowym lukrem