Roladki z szynki ze szpinakiem i serkiem

Roladki z szynki ze szpinakiem i serkiem

Zainspiruj się kuchnią włoską i przygotuj wyjątkowe Roladki z szynki ze szpinakiem i serkiem. Te smakowite ruloniki z szynki z serkiem to idealne danie, które może służyć zarówno jako przystawka, jak i lekki obiad. Połączenie delikatnej szynki, kremowego serka i szpinaku doda Twojemu posiłkowi subtelnego, a jednocześnie wyrazistego smaku. Te roladki to prawdziwa eksplozja smaku, która z pewnością przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Dzięki prostocie składników, to danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe i pożywne. Spróbuj, a przekonasz się, że prostota może oznaczać równocześnie wykwintność.

Składniki:

  • 10 plasterków szynki
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 2 serki śmietankowe
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Roladki z szynki ze szpinakiem i serkiem – jak zrobić?

  1. 1.

    Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy szpinak, odparowujemy. Czosnek czyścimy przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do szpinaku i doprawiamy solą, pierzem i gałką. Mieszamy i studzimy. Szynkę rozkładamy na blacie. Smarujemy cienko szpinakiem. Na szpinaku rozprowadzamy serek. Zwijamy roladki. Spinamy je przewiązując szczypiorkiem umytym i osuszonym. Układamy na talerzu i schładzamy.

  2. 2.

    Sos: W misce łączymy jogurt z majonezem. Dodajemy oczyszczony i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i schładzamy w lodówce. Podajemy na zimno z roladkami.

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli brak nam czasu to możemy użyć do podania roladek gotowego sosu bądź wykorzystać sos Tzatziki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ROLADKI Z RYBY
Następny przepis: Dewolaje śmietanowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode