Roladki z szynki ze szpinakiem i serkiem
Zainspiruj się kuchnią włoską i przygotuj wyjątkowe Roladki z szynki ze szpinakiem i serkiem. Te smakowite ruloniki z szynki z serkiem to idealne danie, które może służyć zarówno jako przystawka, jak i lekki obiad. Połączenie delikatnej szynki, kremowego serka i szpinaku doda Twojemu posiłkowi subtelnego, a jednocześnie wyrazistego smaku. Te roladki to prawdziwa eksplozja smaku, która z pewnością przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Dzięki prostocie składników, to danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe i pożywne. Spróbuj, a przekonasz się, że prostota może oznaczać równocześnie wykwintność.
admin
Składniki:
- 10 plasterków szynki
- 1 opakowanie szpinaku
- 2 serki śmietankowe
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Sos:
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Roladki z szynki ze szpinakiem i serkiem – jak zrobić?
-
1.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy szpinak, odparowujemy. Czosnek czyścimy przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do szpinaku i doprawiamy solą, pierzem i gałką. Mieszamy i studzimy. Szynkę rozkładamy na blacie. Smarujemy cienko szpinakiem. Na szpinaku rozprowadzamy serek. Zwijamy roladki. Spinamy je przewiązując szczypiorkiem umytym i osuszonym. Układamy na talerzu i schładzamy.
-
2.
Sos: W misce łączymy jogurt z majonezem. Dodajemy oczyszczony i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i schładzamy w lodówce. Podajemy na zimno z roladkami.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli brak nam czasu to możemy użyć do podania roladek gotowego sosu bądź wykorzystać sos Tzatziki