Roladki schabowe z mozzarellą w szynce szwarcwaldzkiej
Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wykwintne roladki schabowe z mozzarellą w szynce szwarcwaldzkiej. Ten wytworny danie to kwintesencja elegancji w prostocie, łącząc w sobie doskonały smak schabu, bogatą gęstość mozzarelli i charakterystyczną nutę dymną szynki szwarcwaldzkiej. Są to idealne komponenty wymarzonej kolacji, ktora zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Przepis ten sprawdzi się doskonale zarówno na rodzinny obiad, jak i na specjalne okazje. Czas przygotowania jest stosunkowo krótki, a efekt końcowy zdecydowanie wart każdej chwili poświęconej na przygotowanie tego niezapomnianego dania.
admin
Składniki:
- 4 kawałki schabu, każdy o wadze około 120g
- 1 kulka sera mozzarella
- 8 pomidorków daktylowych lub suszonych pomidorów
- 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
Roladki schabowe z mozzarellą w szynce szwarcwaldzkiej – jak zrobić?
- Mięso rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, i szczyptą suszonej bazylii. Na każdej porcji mięsa kładziemy po grubym plasterku sera mozzarella i po dwa pomidorki które lekko wciskamy w ser. Brzegi mięsa zawijamy do środka i zwijamy w roladkę.
- Każdą roladkę zawijamy w dwa plastry szynki szwarcwaldzkiej. Można spiąć wykałaczką w miejscu łączenia. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, obsmażamy roladki po 1-2 minuty z każdej strony.
- Piekarnik w między czasie nagrzewamy do 180 stopni. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem około 30-40 minut.
Porady
Rozbite plastry schabu warto dzień wcześniej zamarynować w maślance, mięso po upieczeniu będzie soczyste.
Dodatkowe informacje – Roladki schabowe z mozzarellą w szynce szwarcwaldzkiej
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Roladki schabowe z mięsnym nadzieniem
Następny przepis: Roladki schabowe z serkiem topionym