Roladki schabowe z serkiem topionym

Roladki schabowe z serkiem topionym

Jeżeli jesteś miłośnikiem klasycznych polskich dań, ten przepis na roladki schabowe z serkiem topionym na pewno przypadnie Ci do gustu. To danie łączy w sobie bogate smaki aromatycznego schabu i delikatnie topionego sera. To wyjątkowo smaczne, a zarazem proste danie, które z pewnością zaskoczy wszystkich na rodzinnej kolacji czy spotkaniu ze znajomymi. Roladki są kruche, soczyste i pełne smaku. Zanurzone w sosie, w którym rozpływa się ser, stają się prawdziwym kulinarnym wyzwaniem. To doskonały wybór na obiad lub kolację, doskonale smakuje z ziemniakami lub ryżem.

Składniki:

  • 1 kg Schabu bez kości
  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Jedno opakowanie serka topionego
  • Kilka plasterków papryki konserwowej
  • Kilka pokrojonych w plasterki ogórków konserwowych
  • olej do smażenia
  • Pieprz
  • Sól
  • przyprawa uniwersalna

Roladki schabowe z serkiem topionym – jak zrobić?

  1. Schab pokroić na kotlety. Każdy z nich rozbić tłuczkiem kuchennym, oprószyć solą i pieprzem. Na plastrach schabu posmarować serkiem topionym, dodać pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i paseczki papryki. Zawijać roladki i spinać je wykałaczką. Roladki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Roladki można podawać z ziemniakami i surówką, pieczarkami lub ogórkami konserwowymi.

Porady – Roladki schabowe z serkiem topionym

Zamiast serka topionego można również dodać ser żółty. Wtedy natomiast smak jest nieco inny niż po dodaniu serka topionego. Do panierki można dodać bardzo drobno posiekane orzechy włoskie połączone z bułką tartą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Roladki schabowe z mozzarellą w szynce szwarcwaldzkiej
Następny przepis: Roladki w galarecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode