Roladki mielone ze szpinakiem
Przedstawiamy przepis na roladki mielone ze szpinakiem, które z pewnością zachwycą każdego miłośnika zdrowych i smacznych dań. Te pięknie prezentujące się roladki zdobyły uznanie nawet samej Magdy Gessler, która jest znana z swojego wyrafinowanego gustu kulinarnej. Ta wersja popularnej potrawy jest zaskakująca, a jednocześnie prosta w wykonaniu. Wspaniała kombinacja mięsa mielonego z jędrnym szpinakiem tworzy danie pełne smaku i wartości odżywczych, stając się coraz popularniejszym wyborem na świąteczny obiad czy niedzielny lunch. Dodatkowo rolady udało się połączyć z inspiracją słynnymi pierogami ze szpinakiem Magdy Gessler. Ta wyjątkowa kreacja kulinarna z pewnością zadowoli wszelkie podniebienia.
admin
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- pół opakowania mrożonego szpinaku
- 1 łyżka śmietany 18%
- średnia cebula
- pół kajzerki
- płatki kukurydziane
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 3 plasterki sera żółtego
- pół główki sałaty lodowej
- pół ogórka zielonego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżka Delikatu do mięsa
- sól, pieprz
Roladki mielone ze szpinakiem – jak zrobić?
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Po zrumienieniu dodać mrożony szpinak i podlać wodą, dusić do rozpuszczenia się szpinaku, doprawić solą i pieprzem i śmietaną. Lekko przestudzić.
- Mięso mielone włożyć do miseczki, wlać wybite jajo. Połówkę kajzerki namoczyć w wodzie i dodać do masy mięsnej. Doprawić łyżką Delikatu do mięs i wyrabiać mięso 3-5 minut.
- Mięso mielone podzielić na 3 części. Po kolei każdą rozpłaszczyć i położyć na nią porcję szpianku. Ser podzielić na 6 części, po kawałku na każdą roladę do środka i na wierzch. Dołożyć ser do środka i delikatnie zwinąć.
- Rolady delikatnie po kolei brać w dłoń i obsypywać pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
- Rolady ułożyć na blaszce i delikatnie skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 170 C.
- Sałatę lodową porwać na kawałki. Ogórka obrać i pokroić cienie paseczki, ja do tego użyłam obieraczki do warzyw.
- Wycisnąć sok z cytryny, dodać miód, musztardę i wymieszać do połączenia się składników.
- Mięso wyjąć z piekarnika, zostawić chwilkę by odpoczęło. Sałatę wyłożyć na talerz z ogórkiem i polać sosem. Włożyć mięso i danie gotowe. SMACZNEGO!
Roladki mielone ze szpinakiem – dodatkowe informacje
W środek rolad można dołożyć zamiast sera żółtego ser feta. Zamiast płatków kukurydzianych można użyć sezamu bądź orzeszków siekanych ziemnych.