Roladki mielone ze szpinakiem

Roladki mielone ze szpinakiem

Przedstawiamy przepis na roladki mielone ze szpinakiem, które z pewnością zachwycą każdego miłośnika zdrowych i smacznych dań. Te pięknie prezentujące się roladki zdobyły uznanie nawet samej Magdy Gessler, która jest znana z swojego wyrafinowanego gustu kulinarnej. Ta wersja popularnej potrawy jest zaskakująca, a jednocześnie prosta w wykonaniu. Wspaniała kombinacja mięsa mielonego z jędrnym szpinakiem tworzy danie pełne smaku i wartości odżywczych, stając się coraz popularniejszym wyborem na świąteczny obiad czy niedzielny lunch. Dodatkowo rolady udało się połączyć z inspiracją słynnymi pierogami ze szpinakiem Magdy Gessler. Ta wyjątkowa kreacja kulinarna z pewnością zadowoli wszelkie podniebienia.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • pół opakowania mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • średnia cebula
  • pół kajzerki
  • płatki kukurydziane
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3 plasterki sera żółtego
  • pół główki sałaty lodowej
  • pół ogórka zielonego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka Delikatu do mięsa
  • sól, pieprz

Roladki mielone ze szpinakiem – jak zrobić?

  1. Farsz Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Po zrumienieniu dodać mrożony szpinak i podlać wodą, dusić do rozpuszczenia się szpinaku, doprawić solą i pieprzem i śmietaną. Lekko przestudzić.
  2. mięso mielone Mięso mielone włożyć do miseczki, wlać wybite jajo. Połówkę kajzerki namoczyć w wodzie i dodać do masy mięsnej. Doprawić łyżką Delikatu do mięs i wyrabiać mięso 3-5 minut.
  3. Formowanie roladek Mięso mielone podzielić na 3 części. Po kolei każdą rozpłaszczyć i położyć na nią porcję szpianku. Ser podzielić na 6 części, po kawałku na każdą roladę do środka i na wierzch. Dołożyć ser do środka i delikatnie zwinąć.
  4. obtoczone roladki Rolady delikatnie po kolei brać w dłoń i obsypywać pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
  5. pieczenie Rolady ułożyć na blaszce i delikatnie skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 170 C.
  6. Sałata Sałatę lodową porwać na kawałki. Ogórka obrać i pokroić cienie paseczki, ja do tego użyłam obieraczki do warzyw.
  7. Sos do sałaty Wycisnąć sok z cytryny, dodać miód, musztardę i wymieszać do połączenia się składników.
  8. Gotowe danie Mięso wyjąć z piekarnika, zostawić chwilkę by odpoczęło. Sałatę wyłożyć na talerz z ogórkiem i polać sosem. Włożyć mięso i danie gotowe. SMACZNEGO!

Roladki mielone ze szpinakiem – dodatkowe informacje

W środek rolad można dołożyć zamiast sera żółtego ser feta. Zamiast płatków kukurydzianych można użyć sezamu bądź orzeszków siekanych ziemnych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Roladki kokosowe
Następny przepis: Roladki schabowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode