Rolada ze szpinakiem i serkiem Almette
Przedstawiamy przepis na niesamowicie smaczną i zdrową roladę szpinakową z serkiem Almette. Ten oryginalny i elegancki sposób podania szpinaku na pewno zachwyci wszystkich gości, nie tylko wegetarian. Odświeżający smak szpinaku doskonale komponuje się z delikatnością serka Almette. Ta rolada może być podana także z łososiem, co doda potrawie wyrafinowanej nuty smakowej. To doskonały wybór na obiad czy kolację, ale również sprawdzi się jako przekąska na różnego rodzaju przyjęcia. Przekonaj się, jak proste składniki mogą zamienić się w prawdziwą ucztę dla podniebienia.
admin
Składniki:
- 1 paczka zamrożonego szpinaku
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 serki śmietankowe Almette
- 200 g łososia norweskiego w plastrach
Rolada ze szpinakiem i serkiem Almette – jak zrobić?
-
Rozmrożony szpinak wykładamy na patelnię dodajemy łyżkę masła i smażymy na wolnym ogniu 5 minut, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i łyżeczkę chrzanu.
Odstawiamy do wystudzenia.
Oddzielamy białka od żółtek.
Ubijamy na sztywno białka i dodajemy do szpinaku i żółtek, lekko mieszamy.
Wykładamy całość na blachę i pieczemy 15 min. w temperaturze 150°C.
Po upieczeniu ciasto zawijamy w ściereczkę jak roladę.
Po wystygnięciu ciasto rozwijamy i smarujemy serkiem Almette.
Układamy łososia, zawijamy roladę i gotowe.
Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Zamiast serek Almette można dodać inny serek śmietankowy.