Rolada ze szpinakiem i serkiem Almette

Rolada ze szpinakiem i serkiem Almette

Przedstawiamy przepis na niesamowicie smaczną i zdrową roladę szpinakową z serkiem Almette. Ten oryginalny i elegancki sposób podania szpinaku na pewno zachwyci wszystkich gości, nie tylko wegetarian. Odświeżający smak szpinaku doskonale komponuje się z delikatnością serka Almette. Ta rolada może być podana także z łososiem, co doda potrawie wyrafinowanej nuty smakowej. To doskonały wybór na obiad czy kolację, ale również sprawdzi się jako przekąska na różnego rodzaju przyjęcia. Przekonaj się, jak proste składniki mogą zamienić się w prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Składniki:

  • 1 paczka zamrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 serki śmietankowe Almette
  • 200 g łososia norweskiego w plastrach

Rolada ze szpinakiem i serkiem Almette – jak zrobić?

  1. Rozmrożony szpinak wykładamy na patelnię dodajemy łyżkę masła i smażymy na wolnym ogniu 5 minut, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i łyżeczkę chrzanu.
    Odstawiamy do wystudzenia.
    Oddzielamy białka od żółtek.
    Ubijamy na sztywno białka i dodajemy do szpinaku i żółtek, lekko mieszamy.
    Wykładamy całość na blachę i pieczemy 15 min. w temperaturze 150°C.
    Po upieczeniu ciasto zawijamy w ściereczkę jak roladę.
    Po wystygnięciu ciasto rozwijamy i smarujemy serkiem Almette.
    Układamy łososia, zawijamy roladę i gotowe.
    Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Zamiast serek Almette można dodać inny serek śmietankowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada z żółtego sera
Następny przepis: Rolada ziemniaczana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode