Rolada ziemniaczana

Rolada ziemniaczana

Zapraszamy do odkrycia smaków domowej kuchni z naszą roladą ziemniaczaną. To doskonałe połączenie delikatnie przyprawionych ziemniaków z kremowym nadzieniem. Wszystko skrupulatnie zwinięte w chrupiący wafel, by na końcu uzyskać apetyczną roladę o zachwycającej fakturze. Pomysłowość i kreatywność to klucz do tego przepisu, gdzie zamieniamy tradycyjne opakowanie w postaci mięsa na wafel. Ta rola to nie tylko świetny pomysł na obiad, ale także niezawodne danie na różne okazje. Wypróbuj naszą roladę ziemniaczaną i odkryj nowy wymiar kulinarnych przyjemności.

Składniki:

  • 1 opakowanie suchych herbatników
  • 2 kilogramy ziemniaków
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • pęczek świeżego lub 1 opakowanie suszonego koperku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ziemniaków
  • 1/2 kilograma grzybów
  • 1 cebula
  • olej
  • 3 jaja
  • bułka tarta
  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzamy i dusimy z margaryną, mlekiem i koperkiem. Dodajemy sól, pieprz oraz przyprawę do ziemniaków do smaku. Mieszamy. Gorącą masę rozsmarowujemy na waflach na grubość ok. 1 cm.

  2. Przygotowujemy farsz grzybowy. Grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy grzyby, oraz sól i pieprz do smaku. Mieszając, dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż płyn odparuje.

  3. Farsz grzybowy nakładamy na gorącą masę ziemniaczaną na brzegu wafli. Od razu zwijamy każdy wafel jak roladę. Odstawiamy, by ostygły. Zimne rolady kroimy w plastry grubości mniej więcej 1 cm, obtaczamy je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.

Porady – Rolada ziemniaczana – dodatkowe informacje

● Zamiast świeżych grzybów można użyć mrożonych lub po prostu wykorzystać pieczarki.

● Roladę zwija się, dopóki masa ziemniaczana jest gorąca, bo w przeciwnym razie, gdy ostygnie, nie uda się jej zwinąć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada ze szpinakiem i serkiem Almette
Następny przepis: Rolada ziemniaczana ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode