Rolada ziemniaczana
Składniki:
- 1 opakowanie suchych herbatników
- 2 kilogramy ziemniaków
- 1 kostka masła
- 1 szklanka ciepłego mleka
- pęczek świeżego lub 1 opakowanie suszonego koperku
- sól
- pieprz
- przyprawa do ziemniaków
- 1/2 kilograma grzybów
- 1 cebula
- olej
- 3 jaja
- bułka tarta
-
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzamy i dusimy z margaryną, mlekiem i koperkiem. Dodajemy sól, pieprz oraz przyprawę do ziemniaków do smaku. Mieszamy. Gorącą masę rozsmarowujemy na waflach na grubość ok. 1 cm.
-
Przygotowujemy farsz grzybowy. Grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy grzyby, oraz sól i pieprz do smaku. Mieszając, dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż płyn odparuje.
-
Farsz grzybowy nakładamy na gorącą masę ziemniaczaną na brzegu wafli. Od razu zwijamy każdy wafel jak roladę. Odstawiamy, by ostygły. Zimne rolady kroimy w plastry grubości mniej więcej 1 cm, obtaczamy je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.
Porady – Rolada ziemniaczana – dodatkowe informacje
● Zamiast świeżych grzybów można użyć mrożonych lub po prostu wykorzystać pieczarki.
● Roladę zwija się, dopóki masa ziemniaczana jest gorąca, bo w przeciwnym razie, gdy ostygnie, nie uda się jej zwinąć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada ze szpinakiem i serkiem Almette
Następny przepis: Rolada ziemniaczana ze szpinakiem