rolada z mięsa mielonego

rolada z mięsa mielonego

Miłośnicy mięsa z pewnością nie będą mogli odmówić sobie przyjemności próbowania naszej rolady z mięsa mielonego. To smaczne, pożywne danie stworzone z dbałością o każdy szczegół. Idealne na obiad w dominujący weekend, na spotkanie z rodziną no i też, gdy goście są w domu. Misternie ubarwione przyprawami, nasze rolady z mięsa mielonego to prawdziwe mistrzostwo kuchni tradycyjnej. Do ich wykonania potrzebujemy podstawowych składników, które zawsze mamy pod ręką. Chociaż przepis jest prosty, to rolada mielona zawsze robi wrażenie na stole, smakuje doskonale i zawsze gwarantuje udany obiad.

Składniki:

  • 800 gramów wieprzowiny (u mnie użyłem chudej łopatki)
  • 2 jaja
  • 1 kopiasta łyżka kaszy manny
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
  • troszkę mniej niż 3/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • farsz:
  • 250 gramów pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 – 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • dodatkowo na wierzch:
  • około 150 gramów boczku wędzonego

Rolada z mięsa mielonego – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić dość drobno, przesmażyć na oleju, następnie kiedy pieczarki będą już prawie gotowe, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, smażyć wszystko razem do zeszklenia cebuli, dodać sól, majeranek i pieprz, masę schłodzić. Potem dodać do niej bułkę tartą, siekaną natkę pietruszki, wymieszać.
  2. Na mięsko wysypać równomiernie farsz, następnie zwilżonymi dłońmi unosić stopniowo papier, delikatnie odklejać od niego mięsko i zwijać roladę ściśle.
  3. Całość ma wyglądać po zwinięciu tak i mieć 25 cm długości, tak, by pasowała do keksówki.
  4. Roladę razem z papierem przenieść do foremki, oczywiście część papieru po dostosowaniu do keksówki odciąć. Boczek pokroić na grubsze plastry, poukładać na wierzchu rolady. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (funkcja góra – dół) i piec około 55 minut.

xxxx – dodatkowe informacje

Do farszu możemy dodać paprykę słodką, urozmaici to kolor nadzienia.

Tytuł: rolada z mięsa mielonego
Słowa kluczowe: rolada mielona, rolady z mięsa


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada z łopatki faszerowana pieczarkami
Następny przepis: Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode