Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Jeśli szukasz prostego, ale jednocześnie gustownego dania na uroczysty obiad, Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami może być właśnie tym, czego potrzebujesz. To sprytne danie łączy w sobie zapewnienie soczystości mięsa mielonego, z dodatkowym zaskoczeniem jakim są pieczarki. Intrygujące połączenie smaków sprawia, że rolada jest prawdziwą gratką dla kubków smakowych. Przepis jest dosyć prosty, a składniki łatwo dostępne. Zdecydowanie warto wypróbować i cieszyć się niezapomnianym smakiem pyzatych pieczarek otulonych soczystym mięsem mielonym.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 namoczona bułka
  • 350g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • Ser żółty
  • Natka pietruszki świeża lub mrożona
  • 1-2 ogórki kiszone
  • Przyprawa do mięsa Knorr, pieprz, Vegeta, czosnek w proszku, papryka w proszku

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami – jak zrobić?

  1. 1.
    Do mięsa dodaję ok pół bułki wyciśniętej z wody, jajko, pieprz, przyprawę do mięsa i odstawiam na bok żeby przeszło smakiem.
  2. 2.
    Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojoną w kostkę paprykę. Zalewam wodą (ok pół szklanki) i czekam aż woda wyparuje a papryka zmięknie. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula zmięknie dodaję pokrojone w kosteczkę pieczarki. Kiedy pieczarki będą już dobrze podsmażone doprawiam do smaku Vegetą, pieprzem, czosnkiem i mieloną papryką. Jak farsz przestygnie dokładam ogórka kiszonego pokrojonego w kosteczkę.
  3. 3.
    Na stole rozkładam papier do pieczenia, układam na nim mięso w prostokąt na grubość ok 1cm. Następnie posypuje natką pietruszki (miałam akurat mrożoną), wykładam farsz, posypuję startym żółtym serem. Łapię za jeden bok papieru i ciągnąc go zwijam wszystko w roladkę. Po wierzchu posypuje majerankiem, zakrywam papierem, wkładam do blachy takiej w której piekę chlebek, podłużnej i wstawiam do piekarnika na 180 stopni na ok 40-50 min. Po tym czasie odcinam papier tak aby odkryć roladę i piekę jeszcze ok 25min.

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli mamy problem z posiekaniem cebuli to polecam przekroić ją wcześniej na pół i na ok 10 min włożyć do zamrażarki. Soki troszkę zamarzają i przy siekaniu nie szczypie w oczy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada z miesa mielonego nadziewana
Następny przepis: Rolada z piersi kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode