Rolada z indyka i żurawiną
Klasyczne danie na rodzinny obiad lub ekskluzywne przyjęcie – rolada z indyka i żurawiną. Połączenie mięsa ptaka z tropikalnym, lekko kwasowym smakiem żurawiny stanowi idealne uzupełnienie dla siebie. Wybierając ten przepis, możemy być pewni, że przygotowujemy posiłek pełen multidymensionalnych smaków – słodyczy indyka i intensywnej żurawiny. Rolada z indyka z żurawiną, pomoże stworzyć wyjątkowy nastrój podczas wspólnego posiłku. Ten przepis nie tylko smakuje wybornie, ale także prezentuje się wyjątkowo na talerzu, zachwycając swoim wyglądem. Roladki z indyka z żurawiną, to danie, które z pewnością zachwyci każdego.
admin
Składniki:
- ok.0,5 kg fileta z indyka
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki konfitury żurawina z jabłkiem
- 1 garść żurawiny suszonej
- 3 plasterki szynki
- 6 plasterków sera żółtego
- przyprawa uniwersalna
- przyprawa do drobiu
- dodatkowo:
- folia do pieczenia
Rolada z indyka i żurawiną – jak zrobić?
-
1.
Rozbijamy bardzo cieniutko filet z indyka. Przyprawiamy przyprawą uniwersalną, następnie nacieramy musztardą. Na to kładziemy konfiturę z żurawiny i jabłka. -
2.
Na rozbitym filecie układamy ser i szynkę, a następnie posypujemy żurawiną. Zwijamy roladę. -
3.
Wkładamy roladę do folii do pieczenia. Następnie umieszczamy ją w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 170 stopni Celsjusza. Pieczemy z termoobiegiem przez około 25-30 minut. Na koniec rozcinamy folię i używamy opcji termoobiegu, aby przypiec roladę przez około 5 minut.
xxxx – dodatkowe informacje
Można również zrobić roladki z indyka z żurawiną smażąc je na tłuszczu i delikatnie podduszając. Ta wersja jest dużo szybsza.
Ja jako matka karmiąca unikam smażenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: rolada z indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami
Następny przepis: Rolada z indyka z orzechami wloskimi,na carpaccio buraczkowym, z kremem z koziego sera