Rolada śląska z kluskami i czerwoną kapusta.
Składniki:
- ROLADA:
- 4 kotlety wieprzowe
- 1 kiełbasa (tłusta)
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- 15dkg boczku wędzonego
- 2-3 łyżki musztardy
- przyprawy wg. uznania
- KLUSKI:
- 1kg ziemniaków
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- KAPUSTA:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 15dkg boczku wędzonego
- 1 mala cebula
- 1 łyżka octu
- przyprawy wg. uznania
Rolada śląska z kluskami i czerwoną kapusta – jak zrobić?
- ROLADA:
Kiełbasę, cebule, ogórka i boczek zmielić, dodać musztardę i doprawić do smaku. Dobrze wymieszać.
Kotlety dobrze rozbić, żeby były cieniuteńkie. Następnie nałożyć farsz i zawinąć.
Smażyć je na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią, gdy już nabiorą ładnego koloru dusić je do miękkości. - KLUSKI:
Ziemniaki obrać i ugotować. Dobrze rozgnieść, żeby nie było żadnych grudek. Dzielimy ziemniaki na 4 części, jedną wyciągamy na wierzch i wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak, żeby była równo z ziemniakami dodajemy jajko i mieszamy na jednolitą masę.
Formujemy kluski. - KAPUSTA:
Kroimy na paski i gotujemy.
Jak zmięknie dodajemy octu i przykrywamy.
Smażymy boczek i cebule.
Wlewamy wszystko do kapusty, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Słowa kluczowe: kluski śląskie, rolada, modra kapusta, czerwona kapusta, przepis po śląsku
Porady – dodatkowe informacje
Rolady dobrze jest owinąć ja nitka żeby się nie rozpadły podczas smażenia.
Kluski dobrze robić jak ziemniaki są ciepłe, wtedy nie pękają.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada serowo-mięsna
Następny przepis: Rolada szpinakowa z łososiem