Rolada śląska z kluskami i czerwoną kapusta.

Rolada śląska z kluskami i czerwoną kapusta.

Czas na podróż po kulinarnym świecie Śląska! Podarujmy sobie smak tradycyjnej Rolady Śląskiej, podlanej intensywnym sosem, a do tego typowe dla tego regionu kluski śląskie, miękkie i delikatne. To wszystko współgra tu z aromatem czerwonej kapusty, która nadaje potrawie słodko-kwasowy smak. Połączenie tych trzech składników to esencja śląskiej kuchni, która jest prosta w swojej formie, ale spełniona smakiem, duchem i tradycją. Bez względu na to, czy jesteś na Śląsku, czy daleko za nim, ta rolada przyniesie Ci autentyczne doświadczenie tej niezwykle smakowitej kuchni.

Składniki:

  • ROLADA:
  • 4 kotlety wieprzowe
  • 1 kiełbasa (tłusta)
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 15dkg boczku wędzonego
  • 2-3 łyżki musztardy
  • przyprawy wg. uznania
  • KLUSKI:
  • 1kg ziemniaków
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • KAPUSTA:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 15dkg boczku wędzonego
  • 1 mala cebula
  • 1 łyżka octu
  • przyprawy wg. uznania

Rolada śląska z kluskami i czerwoną kapusta – jak zrobić?

  1. ROLADA:

    Kiełbasę, cebule, ogórka i boczek zmielić, dodać musztardę i doprawić do smaku. Dobrze wymieszać.
    Kotlety dobrze rozbić, żeby były cieniuteńkie. Następnie nałożyć farsz i zawinąć.
    Smażyć je na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią, gdy już nabiorą ładnego koloru dusić je do miękkości.

  2. KLUSKI:

    Ziemniaki obrać i ugotować. Dobrze rozgnieść, żeby nie było żadnych grudek. Dzielimy ziemniaki na 4 części, jedną wyciągamy na wierzch i wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak, żeby była równo z ziemniakami dodajemy jajko i mieszamy na jednolitą masę.
    Formujemy kluski.

  3. KAPUSTA:

    Kroimy na paski i gotujemy.
    Jak zmięknie dodajemy octu i przykrywamy.
    Smażymy boczek i cebule.
    Wlewamy wszystko do kapusty, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Słowa kluczowe: kluski śląskie, rolada, modra kapusta, czerwona kapusta, przepis po śląsku

Porady – dodatkowe informacje

Rolady dobrze jest owinąć ja nitka żeby się nie rozpadły podczas smażenia.
Kluski dobrze robić jak ziemniaki są ciepłe, wtedy nie pękają.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada serowo-mięsna
Następny przepis: Rolada szpinakowa z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode