Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Przygotowanie Rolady szpinakowej z łososiem to świetny pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Ta niesamowita rolada, łączy w sobie delikatność biszkoptu szpinakowego z wyrazistym smakiem łososia. To połączenie jest nie tylko apetyczne, ale także pełne wartości odżywczych dzięki bogactwu witamin i tłuszczów omega-3, które oferuje łosoś. Rozważ ten przepis, jeśli szukasz eleganckiego dania na kolację, które zadowoli zarówno dorosłych jak i dzieci. Inspirujące i jednocześnie proste w wykonaniu, rolada szpinakowa z łososiem z pewnością stanie się jednym z twoich ulubionych dniań. Przekonaj się sam, jak smakowita może być zdrowa kuchnia.

Składniki:

  • op. mrożonego szpinaku
  • łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • 2 puszyste twarożki śmietankowe lub chrzanowe
  • 20 dag łososia w plastrach
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Rolada szpinakowa z łososiem – jak zrobić?

  1. 1.

    Szpinak podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odparowujemy i studzimy.

  2. 2.

    Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Masę szpinakową miksujemy z żółtkami, dodajemy pianę, delikatnie mieszamy.

  3. 3.

    Blachę o wymiarach 23×38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę szpinakową i pieczemy 15 minut w temperaturze 190 °C. Studzimy, ciasto na roladę szpinakową gotowe!

  4. 4.

    Ciasto szpinakowe smarujemy twarożkiem, następnie na całej powierzchni układamy plastry łososia. Formujemy roladę i ciasno zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby rolada szpinakowa z łososiem zastygła.

Porady – dodatkowe informacje

Możemy do rolady z łososiem wykorzystać tłusty twaróg zmiksowany z chrzanem.

Na cieście szpinakowym można ułożyć pokrojone w plasterki czarne oliwki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada śląska
Następny przepis: Rolada szpinakowa z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode