Rogaliki drożdżowe z makiem
Oto prosty przepis na rogaliki drożdżowe z makiem. Ciasto na te drożdżówki jest zwiewne i lekko słodkie, a makowe nadzienie dodaje im wyjątkowego smaku. Robienie rogalików w domu wydaje się trudnym zadaniem, zwłaszcza dla osób, które nigdy tego nie robiły i zastanawiają się jak zwijać rogale. To wszystko jednak jest łatwe, kiedy pozna się odpowiednią technikę. W efekcie otrzymujemy piękne, domowe, aromatyczne rogaliki, które znikają z talerza w tempie światła. Ten przepis to doskonała propozycja na śniadanie lub podwieczorek, który zachwyci każdego miłośnika słodkich wypieków.
admin
Składniki:
- 15 gram świeżych drożdży
- 25 gram miodu
- 220 mililitrów mleka
- 25 gram masła klarowanego, u mnie masło klarowane Kuchnie Świata
- 400 gram mąki typ 650
- płaska łyżeczka soli
- mak do posypania
Rogaliki drożdżowe z makiem – jak zrobić?
-
Drożdże rozpuszczamy z miodem i ciepłym mlekiem.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone masło klarowane oraz drożdże z miodem i mlekiem. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Ręczne wyrabianie powinno potrwać około 7 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość. - Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i lekko zarabiamy. Ciasto ważymy i dzielimy na 6 równych części. Nie róbcie tego na oko, bo nigdy nie wyjdą równe 🙂
-
Jak zwijać rogaliki? Otóż, kulkę ciasta rozwałkowujemy mniej więcej na kształt trójkąta o dużej wysokości i stosunkowo krótkiej podstawie. Ciasto rozwałkowujemy na naprawdę cienki placek o jak najwyższej wysokości i podstawie około 10 cm. Ciasto zwijamy lekko rolując całość, żeby rogale były bardziej zwarte. Na koniec nadajemy im kształt księżyców i układamy na blaszce w sporych odstępach.
Blachę najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia. - Rogaliki z makiem przez 15 minut powinny się lekko napuszyć. Przez pieczeniem smarujemy je lekko mlekiem i posypujemy makiem.
-
Pieczemy przez pierwsze 5 minut w 150 stopniach, następnie 10 minut w 190 stopniach.
Studzimy na kratce.
Rogaliki drożdżowe z makiem – dodatkowe informacje
Rogale z makiem rosną i to bardzo. Kiedy będziecie je układać na blaszce, wyda Wam się, że odstępy są duże, ale to naprawdę złudne myślenie. Moje nawet się lekko posklejały po bokach, a z przepisu wychodzi ich tylko 6. Pieczemy je na dużej blaszce od piekarnika.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rogaliki drożdżowe z masą makową
Następny przepis: Rogaliki Ewy Wachowicz