Rogaliki drożdżowe z makiem

Rogaliki drożdżowe z makiem

Oto prosty przepis na rogaliki drożdżowe z makiem. Ciasto na te drożdżówki jest zwiewne i lekko słodkie, a makowe nadzienie dodaje im wyjątkowego smaku. Robienie rogalików w domu wydaje się trudnym zadaniem, zwłaszcza dla osób, które nigdy tego nie robiły i zastanawiają się jak zwijać rogale. To wszystko jednak jest łatwe, kiedy pozna się odpowiednią technikę. W efekcie otrzymujemy piękne, domowe, aromatyczne rogaliki, które znikają z talerza w tempie światła. Ten przepis to doskonała propozycja na śniadanie lub podwieczorek, który zachwyci każdego miłośnika słodkich wypieków.

Składniki:

  • 15 gram świeżych drożdży
  • 25 gram miodu
  • 220 mililitrów mleka
  • 25 gram masła klarowanego, u mnie masło klarowane Kuchnie Świata
  • 400 gram mąki typ 650
  • płaska łyżeczka soli
  • mak do posypania

Rogaliki drożdżowe z makiem – jak zrobić?

  1. Drożdże rozpuszczamy z miodem i ciepłym mlekiem.
    W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone masło klarowane oraz drożdże z miodem i mlekiem. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Ręczne wyrabianie powinno potrwać około 7 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość.
  2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i lekko zarabiamy. Ciasto ważymy i dzielimy na 6 równych części. Nie róbcie tego na oko, bo nigdy nie wyjdą równe 🙂
  3. Jak zwijać rogaliki? Otóż, kulkę ciasta rozwałkowujemy mniej więcej na kształt trójkąta o dużej wysokości i stosunkowo krótkiej podstawie. Ciasto rozwałkowujemy na naprawdę cienki placek o jak najwyższej wysokości i podstawie około 10 cm. Ciasto zwijamy lekko rolując całość, żeby rogale były bardziej zwarte. Na koniec nadajemy im kształt księżyców i układamy na blaszce w sporych odstępach.
    Blachę najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Rogaliki z makiem przez 15 minut powinny się lekko napuszyć. Przez pieczeniem smarujemy je lekko mlekiem i posypujemy makiem.
  5. Pieczemy przez pierwsze 5 minut w 150 stopniach, następnie 10 minut w 190 stopniach.
    Studzimy na kratce.

Rogaliki drożdżowe z makiem – dodatkowe informacje

Rogale z makiem rosną i to bardzo. Kiedy będziecie je układać na blaszce, wyda Wam się, że odstępy są duże, ale to naprawdę złudne myślenie. Moje nawet się lekko posklejały po bokach, a z przepisu wychodzi ich tylko 6. Pieczemy je na dużej blaszce od piekarnika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rogaliki drożdżowe z masą makową
Następny przepis: Rogaliki Ewy Wachowicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode