Rogaliki Ewy Wachowicz

Rogaliki Ewy Wachowicz

Rogaliki Ewy Wachowicz to przysmak, który skradł serca wielu miłośników słodkości. Różnorodność tych drobnych, aromatycznych pieczyw przygotowanych przez znaną zawodniczkę związku kulinarnego to istne cudo dla naszych kubków smakowych. Co więcej, Ewa Wachowicz znana jest z doskonałych przepisów na rogaliki drożdżowe, które zawsze wychodzą puszyste i kruche jednocześnie. Szczególnie popularne w jej repertuarze są rogaliki serowe, cechujące się pysznym, rozpływającym się w ustach nadzieniem. Mogą to być też tradycyjne rogaliki marcińskie, pełne aromatu i smaku. Bez względu na rodzaj, te rogaliki zawsze gwarantują niepowtarzalne doznania kulinarne.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 margaryna lub masło
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • marmolada
  • cukier puder do posypania

Rogaliki ewy wachowicz – jak zrobić?

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Mąkę siekamy z zimną margaryną, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz drożdże, zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy. Każdy placek dzielimy na 8 trójkątów. Marmoladę kładziemy na szerszy koniec trójkąta i delikatnie zwijamy formując rogalik.
  2. Pieczemy na złoty kolor. Po wystygnięciu rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Porady – dodatkowe informacje

Rogaliki Ewy Wachowicz są świetnym dodatkiem do kawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rogaliki drożdżowe z makiem
Następny przepis: Rogaliki francuskie z jajecznicą i szynką parmeńską

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode