Risotto z suszonymi pomidorami i rukolą

Risotto z suszonymi pomidorami i rukolą

Risotto z suszonymi pomidorami i rukolą to pyszny, aromatyczny przepis z kuchni włoskiej, który zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ćwierć godziny składania takich składników jak, między innymi, suszone pomidory, rukola czy bulion warzywny, zamienia się w danie, którego smak jest niezapomniany. Risotto z pomidorami jest nie tylko pełne smaku, ale również kolorowe, dzięki czemu stanowi prawdziwą ucztę nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka. Szczególnie polecam ten przepis osobom, które cenią sobie zarówno wyszukany smak, jak i prezentację potrawy. Spróbuj, a przekonasz się, że to najsmaczniejsze risotto, jakie jadłeś.

Składniki:

  • Składniki na około 3 porcje:
  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • pieprz czarny mielony
  • 30 g sera żółtego
  • 50 g suszonych pomidorów z zalewy
  • rukola świeża do podania
  • olej rzepakowy do smażenia

Risotto z suszonymi pomidorami i rukolą – jak zrobić?

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju, by „obtoczył” całą cebulkę, wrzucamy cebulkę i smażymy na rumiano. Następnie dodajemy czosnek i mieszamy.
  3. Do podsmażonej cebulki wrzucamy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy chwilkę.
  4. Następnie stopniowo wlewamy bulion (za każdym razem tylko tyle, by przykryło ryż) i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż ryż będzie miękki (u mnie było to około 20 minut).
  5. Po tym czasie do risotta dodajemy masło, pokrojone suszone pomidory, starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty, przyprawiamy i mieszamy (soli dajemy mało lub wcale, w zależności od upodobań, gdyż bulion nadał już smak potrawie).
  6. Na talerze nakładamy porcje risotta oraz rukolę (ilość według upodobań).

Słowa kluczowe: risotto z pomidorami

Risotto z suszonymi pomidorami i rukolą – dodatkowe informacje

Rukolę możemy też dodać do gorącego risotta i wymieszać 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Risotto z pieczarkami i winem
Następny przepis: Rizi bizi z marchewką i grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode