Risotto po studencku
Risotto po studencku to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie proste, ale smaczne posiłki. Ten przepis to mistrzostwo studenckiego gotowania – ekonomiczny, łatwy do przygotowania, a jednocześnie niesamowicie smaczny. Choć klasyczne risotto wymaga od nas częstego mieszanja i dodawania bulionu, wersja studencka jest o wiele mniej wymagająca. Niezależnie od poziomu kulinarnych umiejętności, risotto po studencku z całą pewnością przypadnie do gustu. To danie, które pomimo skromnych składników, potrafi zachwycić smakiem i syci na długie godziny. Kto powiedział, że studenckie dania muszą być monotonne i niesmaczne?
admin
Składniki:
- 3 torebki ryżu długoziarnistego
- warzywa na patelnię
- kostka bulionu drobiowego
- łyżka przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, ostra mielona czerwona papryka, przyprawa uniwersalna
- świeże oregano i rozmaryn
- olej
Risotto po studencku – jak zrobić?
- Ryż gotujemy we wrzącej wodzie około 10 minut.
- Oddzielnie rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy warzywa na patelni. Ugotowany ryż dodajemy do warzyw i co jakiś czas mieszamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w jednej szklance przegotowanej wody i dodajemy do warzyw z ryżem.
- Doprawiamy do smaku przyprawa uniwersalna, ostrą papryczką czerwoną i pieprzem według uznania jak kto lubi, mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. Do tego możemy dodać świeże zioła – oregano, rozmaryn.
Słowa kluczowe: danie studenckie, dania studenckie
Risotto po studencku – dodatkowe informacje
Do dania możemy dodać również pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, bardzo fajnie się komponuje i dodaje smaku potrawie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: RYŻ z ZIELONYM GROSZKIEM (RISI e BISI)
Następny przepis: Risotto szpinakowe z łososiem