Risotto po studencku

Risotto po studencku

Risotto po studencku to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie proste, ale smaczne posiłki. Ten przepis to mistrzostwo studenckiego gotowania – ekonomiczny, łatwy do przygotowania, a jednocześnie niesamowicie smaczny. Choć klasyczne risotto wymaga od nas częstego mieszanja i dodawania bulionu, wersja studencka jest o wiele mniej wymagająca. Niezależnie od poziomu kulinarnych umiejętności, risotto po studencku z całą pewnością przypadnie do gustu. To danie, które pomimo skromnych składników, potrafi zachwycić smakiem i syci na długie godziny. Kto powiedział, że studenckie dania muszą być monotonne i niesmaczne?

Składniki:

  • 3 torebki ryżu długoziarnistego
  • warzywa na patelnię
  • kostka bulionu drobiowego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, ostra mielona czerwona papryka, przyprawa uniwersalna
  • świeże oregano i rozmaryn
  • olej

Risotto po studencku – jak zrobić?

  1. Ryż gotujemy we wrzącej wodzie około 10 minut.
  2. Oddzielnie rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy warzywa na patelni. Ugotowany ryż dodajemy do warzyw i co jakiś czas mieszamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w jednej szklance przegotowanej wody i dodajemy do warzyw z ryżem.
  3. Doprawiamy do smaku przyprawa uniwersalna, ostrą papryczką czerwoną i pieprzem według uznania jak kto lubi, mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. Do tego możemy dodać świeże zioła – oregano, rozmaryn.

Słowa kluczowe: danie studenckie, dania studenckie

Risotto po studencku – dodatkowe informacje

Do dania możemy dodać również pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, bardzo fajnie się komponuje i dodaje smaku potrawie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: RYŻ z ZIELONYM GROSZKIEM (RISI e BISI)
Następny przepis: Risotto szpinakowe z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode