Risotto szpinakowe z łososiem

Risotto szpinakowe z łososiem

Risotto szpinakowe z łososiem to przepis nawiązujący do tradycyjnej, włoskiej kuchni, jednak z nowoczesnym akcentem. Doskonała kompozycja smaków oraz aromatów, na które składają się ryż arborio, szpinak i łosoś, sprawiają, że danie to jest nie tylko wysublimowane, ale także pożywne i zdrowe. Idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas specjalnych okazji. Jego wyrazisty smak, intensywny kolor i bogactwo składników to cechy, które przyciągają miłośników dań rybnych. Spróbuj risotto z łososiem i szpinakiem zarówno za pierwszym, jak i każdym kolejnym razem, a na pewno nie pożałujesz!

Składniki:

  • – łosoś – około 300-400 g
  • – bulion – może być z kostki – około 1 l
  • – ryż do risotto – 1 szklanka
  • – cebula – 1 średnia sztuka
  • – czosnek – 3 ząbki
  • – masło – 2 łyżki
  • – ser żółty typu parmezan/cheddar (tarty) – około 1 łyżka
  • – szpinak świeży baby lub mrożony – około 150 g
  • – olej – 2 łyżki
  • – sól, pieprz

Risotto szpinakowe z łososiem – jak zrobić?

  1. Przygotowujemy bulion. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy ryż i lekko podsmażamy na szklisto. Stopniowo podlewamy bulionem, aż do miękkości ryżu. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy szpinak (baby – umyty, całe liście lub mrożony) i zmiażdżony czosnek. Solimy. Podsmażamy do odparowania wody. Przerzucamy szpinak do gotującego się ryżu i mieszamy. Do ciepłego risotto zdjętego już z palnika, dodajemy łyżkę masła i ser. Mieszamy.
  2. Łososia solimy i oprószamy pieprzem. Dzielimy na dwie porcje. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy łososia po ok 3 minuty z każdej strony (długość smażenia zależy od grubości ryby).
  3. Podajemy rybę na risotto.

Risotto szpinakowe z łososiem – dodatkowe informacje

Trzeba uważać, żeby nie przeciągnąć za długo ryby na patelni, żeby była soczysta. Risotto można podawać samo jako danie lub z grillowaną piersią kurczaka, albo rybą innego gatunku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Risotto curry z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Risotto z czerwoną kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode