Risotto curry z kurczakiem i warzywami
Zapraszamy do odkrycia smaku egzotycznej Indii dzięki naszemu przepisowi na risotto curry z kurczakiem i warzywami. To wyjątkowe danie łączy w sobie klasyczną włoską tradycję gotowania ryżu z wyrazistymi aromatami przypraw korzennych, typowych dla kuchni indyjskiej. Połączenie delikatności kurczaka, świeżych warzyw i kremowego risotto z wyraźnym smakiem curry tworzy niesamowitą kompozycję, która zadowoli zarówno miłośników kuchni egzotycznej, jak i wielbicieli tradycyjnych potraw. Nasze risotto curry z kurczakiem to prawdziwa uczta dla zmysłów. To danie pełne jest intensywnych smaków i aromatów, które przeniosą Cię w zaczarowany świat Orientu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Filet z piersi kurczaka
- 2 torebki ryżu
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- Puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 2-3 szkl. wody
- Olej
- Sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra, przyprawa gyros
- Łyżka masła
Risotto curry z kurczakiem i warzywami – jak zrobić?
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju do zeszklenia.
- Dodajemy ryż i podsmażamy około 5 minut.
- Brokuł kroimy i zalewamy wrzątkiem, parę minut podgotowujemy.
- Ryż i cebulkę podlać wodą. Posolić (1 łyżeczka) i dodać curry (1 łyżka). Gotować około 15-20 minut. W razie potrzeby dolewać wodę i przyprawiać wg. uznania. Marchewkę kroimy w plasterki i dodajemy do ryżu.
- Filet myjemy, osuszamy. Część kroimy w kosteczkę, a część w plastry, które podamy na wierzchu dania. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa i papryką słodką i ostrą. Podsmażamy.
- Do ryżu dodajemy brokuły, kurczaka i kukurydzę. Doprawiamy curry, pieprzem i papryką. Dusimy około 10 minut. Dodajemy masło, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.
- Wykładamy na talerz i kładziemy plastry kurczaka.
Porady – dodatkowe informacje
Możemy dodać dowolne warzywa
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: RYŻ z ZIELONYM GROSZKIEM (RISI e BISI)
Następny przepis: Risotto szpinakowe z łososiem