rigatoni nadziewane mięsem mielonym
Rigatoni nadziewane mięsem mielonym to prawdziwa uczta dla miłośników tęgich, pełnych smaku i aromatu potraw. Kombinacja al dente rigatoni z soczystym, aromatycznym mięsem mielonym to duet, który zdobędzie serca każdej osoby ceniącej dobrą kuchnię. Jest to proste danie, które sprawdzi się na codzienny obiad, ale idealnie komponuje się także z okazjonalnymi uroczystościami. Mięsny farsz dodaje daniu nie tylko smaku, ale również pozytywnie wpływa na jego strukturę. Wybór rigatoni do przygotowania tego przepisu jest nieprzypadkowy – dzięki ich specyficznemu kształtowi idealnie zatrzymują farsz i sos, czyniąc potrawę jeszcze bardziej apetyczną.
admin
Składniki:
- mielone mięso wieprzowe 500g
- pomidory średniej wielkości 5szt
- makaron typu rigatoni około 250g
- pomidory suszone w oleju 150g
- sol, pieprz, czosnek (ok. 4-5 ząbków), zioła prowansalskie, tłuszcz do smażenia
Rigatoni nadziewane mięsem mielonym – jak zrobić?
- Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i ziołami, przesmażyć na oleju.
- Suszone pomidory pokroić w kostkę, dodać do mięsa mielonego i ponownie podsmażyć.
- W osolonej wodzie ugotować makaron al dente i wypłukać w zimnej wodzie.
- Makaron napełnić przygotowanym farszem i układać w garnku pionowo.
- Czosnek obrać i posiekać, przesmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko smażyć do momentu rozgotowania pomidorów. Można dolać trochę wody.
- Przygotowanym sosem pomidorowym zalać makaron, ewentualnie lekko podlać wodą i gotować pod przykryciem około 30 minut.
rigatoni nadziewane mięsem mielonym – dodatkowe informacje
danie mozna równiez zapiec w piekarniku z dodatkiem np sera zółtego
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rewelacyjny makaron z curry
Następny przepis: Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe