rigatoni nadziewane mięsem mielonym

rigatoni nadziewane mięsem mielonym

Rigatoni nadziewane mięsem mielonym to prawdziwa uczta dla miłośników tęgich, pełnych smaku i aromatu potraw. Kombinacja al dente rigatoni z soczystym, aromatycznym mięsem mielonym to duet, który zdobędzie serca każdej osoby ceniącej dobrą kuchnię. Jest to proste danie, które sprawdzi się na codzienny obiad, ale idealnie komponuje się także z okazjonalnymi uroczystościami. Mięsny farsz dodaje daniu nie tylko smaku, ale również pozytywnie wpływa na jego strukturę. Wybór rigatoni do przygotowania tego przepisu jest nieprzypadkowy – dzięki ich specyficznemu kształtowi idealnie zatrzymują farsz i sos, czyniąc potrawę jeszcze bardziej apetyczną.

Składniki:

  • mielone mięso wieprzowe 500g
  • pomidory średniej wielkości 5szt
  • makaron typu rigatoni około 250g
  • pomidory suszone w oleju 150g
  • sol, pieprz, czosnek (ok. 4-5 ząbków), zioła prowansalskie, tłuszcz do smażenia

Rigatoni nadziewane mięsem mielonym – jak zrobić?

  1. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i ziołami, przesmażyć na oleju.
  2. Suszone pomidory pokroić w kostkę, dodać do mięsa mielonego i ponownie podsmażyć.
  3. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente i wypłukać w zimnej wodzie.
  4. Makaron napełnić przygotowanym farszem i układać w garnku pionowo.
  5. Czosnek obrać i posiekać, przesmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko smażyć do momentu rozgotowania pomidorów. Można dolać trochę wody.
  6. Przygotowanym sosem pomidorowym zalać makaron, ewentualnie lekko podlać wodą i gotować pod przykryciem około 30 minut.

rigatoni nadziewane mięsem mielonym – dodatkowe informacje

danie mozna równiez zapiec w piekarniku z dodatkiem np sera zółtego


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rewelacyjny makaron z curry
Następny przepis: Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode