Ratatuj z mielonym mięskiem

Ratatuj z mielonym mięskiem

Ratatuj z mielonym mięskiem to doskonały pomysł na sycący, aromatyczny obiad. Tradycyjny francuski przepis kuchni prowansalskiej zyskuje zupełnie nowy charakter dzięki dodatkowi soczystego mięsa. Wartościowe warzywa – bakłażan, pomidory, cukinia, papryka – komponują się idealnie z pikantnym mięsem mielonym, tworząc niepowtarzalny smak. Ratatuj winiary to doskonałe połączenie tradycji z nowoczesnością. Czy masz ochotę na coś wyjątkowego? Ratatuj z mięsem mielonym to idealny pomysł! Spróbuj i przekonaj się, jak smakuje prawdziwe ratatuj!

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub z indyka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 2 dojrzałe pomidory
  • ok, 85g żółtego sera
  • 1 przecier pomidorowy
  • 250ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła (oregano, tymianek)
  • pół łyżeczki mielonej ostrej czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Ratatuj z mielonym mięskiem – jak zrobić?

  1. Mięso mielone podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, międzyczasie w osobnym rondlu podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek z dodatkiem oleju, ma się zeszklić. Do mięsa można wrzucać paprykę i cukinię pokrojoną w grubszą kostkę, smażyć pod przykryciem jakieś 5 min, następnie dodawać przecier pomidorowy, pomidory pokrojone w kostkę, cebulkę z czosnkiem, przyprawy i zioła oraz szklankę bulionu, niech to się zagotuje. Następnie przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia, posypać startym żółtym serem. Włożyć do piekarnika na około 20 min

Ratatuj z mielonym mięskiem – dodatkowe informacje

Nadzienie można przełożyć płatami makaronu do lazani, jest wtedy bardziej sytsza.
Najlepiej makaron lekko podgotować w osolonej wodzie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ratatouille w cukini
Następny przepis: RAVIOLI z DYNIOWYM NADZIENIEM (RAVIOLI con la ZUCCA )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode