Ragout z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Ragout z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wieczór z ciepłym, domowym obiadem to rozpoczęcie idealnej nocy. I nic nie definiuje domowej atmosfery tak dobrze, jak wypełniający szparagi pachnący ragout z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. To danie, pełne głębi smaków i aromatów, sprawdzi się zarówno na codziennym stole, jak i podczas specjalnych okazji. Zarówno smakosze mięs, jak i miłośnicy warzyw, pokochają tę kompozycję. Delikatność indyka połączona ze szpinakiem i suszonymi pomidorami tworzy niesamowitą ucztę dla podniebienia. Ragout z indyka to prawdziwa podróż dla zmysłów, która pokazuje, jak różnorodne może być jedzenie.

Składniki:

  • 400 g mięsa z piersi indyka
  • 10 kawałków pomidorów suszonych odsączonych z zalewy
  • 2 duże garści świeżego szpinaku baby
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • 3 łyżki oleju – zalewy od pomidorów
  • 1 szklanka rosołu
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • sól

Gulasz z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – jak zrobić?

  1. Pomidory kroimy w paseczki. Papryczkę rozcinamy wzdłuż na połowy, pozbawiamy ziarenek i kroimy w paseczki. Szpinak kilkakrotnie płuczemy i osączamy z wody. Cebulę kroimy w kostkę.
  2. Mięso kroimy w paseczki i obsmażamy na rozgrzanym oleju, lekko solimy. Dodajemy cebulę, smażymy razem, aż cebula się zeszkli. Zalewamy całość rosołem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
  3. Do mięsa dodajemy papryczkę, pomidory, szpinak i tymianek, mieszamy, przykrywamy i dusimy 5 minut. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w 3/4 szklanki zimnej wody, wlewamy do mięsa z warzywami i podgrzewamy, mieszając, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Jeśli potrzeba, doprawiamy odrobiną soli.
  4. Podajemy z oddzielnie ugotowanym ryżem lub kaszą kuskus.

Ragout z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – dodatkowe informacje

Z podanej ilości składników otrzymamy 3 porcje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ragout z kurczaka
Następny przepis: Rajskie jabłuszka kandyzowane..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode