Rajskie jabłuszka kandyzowane..
Rajskie jabłuszka kandyzowane to niewielkie, słodko-cierpkie przysmaki, które rozpływają się w ustach, tętniąc skoncentrowanymi smakami lata. Wykonane z małych, kruchych owoców drzew rajskich, są one doskonałe na deser albo jako dodatek do innych słodkich potraw. To dekoracyjne, kolorowe przetwory są symbolem tradycji i rodzinnych spotkań. Idealne do degustacji w zimowe, mroźne dni, wprowadzają ciepłe wspomnienia lata. Doskonałe połączenie smaku i aromatu zaskoczy niejednego smakosza. Przepis na rajskie jabłuszka kandyzowane jest łatwy do wykonania, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego miłośnika tradycyjnej kuchni. Jednokrotnie skosztowane, na pewno staną się stałym elementem jesienno-zimowych przetworów.
admin
Składniki:
- Pomidory
Rajskie jabłuszka kandyzowane – jak zrobić?
-
Konfitury:
- 1kg jabłuszek rajskich (przepis można zastosować do konfitur z innych owoców)
- 0,75kg cukru
- 0,3l wody
- Dojrzałe jabłuszka opłukać i obsuszyć. Każde nakłuć kilka razy wykałaczką.
- Wsypać do wrzącej wody na 2 min, a następnie do zimnej. Proces blanszowania.
- Ugotować syrop z 0,5 kg cukru, ostudzić.
- Do zimnego syropu włożyć owoce i podgrzewać powoli do zagotowania. Ostudzić.
- Dodać pozostały cukier-0,25kg i ogrzewać do zagotowania. Pozostawić do następnego dnia.
- Następnego dnia znowu podgrzać do zagotowania. Czynność tę powtarzać przez 4-5 dni, owoce muszą być szkliste.
- Konfitury nałożyć do słoiczków, zamknąć, nie pasteryzować.
- Podczas smażenia owoców nie mieszamy, potrząsamy delikatnie garnkiem. Garnek powinien być płaski o dużej średnicy, tak, aby owoce pływały raczej luźno.
-
Jabłuszka kandyzowane.
- Kiedy owoce w konfiturze są szkliste, wyjmować z syropu po kolei osączając je. Ułożyć na talerzu, aby obeschły. Obsuszone otoczyć w cukrze krysztale i ułożyć w słoikach. Zamknąć szczelnie.
Konfitury są wyśmienitym dodatkiem do zimowej herbatki, deserów czy ciast. Owoce kandyzowane stanowią smaczną i piękną naturalną ozdobę tortów itp.
Porady – Rajskie jabłuszka kandyzowane
Owoce kandyzowane otrzymuje się przez wysycenie ich cukrem i wysuszenie. Są termo stabilne, nie zmieniają swoich właściwości podczas zamrażania i pieczenia.
Jeżeli pozostawimy owoce zawieszone w syropie cukrowym mamy konfitury. Do konfitur bierze się owoce zdrowe, bez uszkodzeń.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rainbow cake - tort tęczowy z posypką
Następny przepis: RAJSKIE MLECZKO