Rajskie jabłuszka kandyzowane..

Rajskie jabłuszka kandyzowane..

Rajskie jabłuszka kandyzowane to niewielkie, słodko-cierpkie przysmaki, które rozpływają się w ustach, tętniąc skoncentrowanymi smakami lata. Wykonane z małych, kruchych owoców drzew rajskich, są one doskonałe na deser albo jako dodatek do innych słodkich potraw. To dekoracyjne, kolorowe przetwory są symbolem tradycji i rodzinnych spotkań. Idealne do degustacji w zimowe, mroźne dni, wprowadzają ciepłe wspomnienia lata. Doskonałe połączenie smaku i aromatu zaskoczy niejednego smakosza. Przepis na rajskie jabłuszka kandyzowane jest łatwy do wykonania, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego miłośnika tradycyjnej kuchni. Jednokrotnie skosztowane, na pewno staną się stałym elementem jesienno-zimowych przetworów.

Składniki:

  • Pomidory

Rajskie jabłuszka kandyzowane – jak zrobić?

  1. Konfitury:

    • 1kg jabłuszek rajskich (przepis można zastosować do konfitur z innych owoców)
    • 0,75kg cukru
    • 0,3l wody
    • Dojrzałe jabłuszka opłukać i obsuszyć. Każde nakłuć kilka razy wykałaczką.
    • Wsypać do wrzącej wody na 2 min, a następnie do zimnej. Proces blanszowania.
    • Ugotować syrop z 0,5 kg cukru, ostudzić.
    • Do zimnego syropu włożyć owoce i podgrzewać powoli do zagotowania. Ostudzić.
    • Dodać pozostały cukier-0,25kg i ogrzewać do zagotowania. Pozostawić do następnego dnia.
    • Następnego dnia znowu podgrzać do zagotowania. Czynność tę powtarzać przez 4-5 dni, owoce muszą być szkliste.
    • Konfitury nałożyć do słoiczków, zamknąć, nie pasteryzować.
    • Podczas smażenia owoców nie mieszamy, potrząsamy delikatnie garnkiem. Garnek powinien być płaski o dużej średnicy, tak, aby owoce pływały raczej luźno.
  2. Jabłuszka kandyzowane.

    • Kiedy owoce w konfiturze są szkliste, wyjmować z syropu po kolei osączając je. Ułożyć na talerzu, aby obeschły. Obsuszone otoczyć w cukrze krysztale i ułożyć w słoikach. Zamknąć szczelnie.

Konfitury są wyśmienitym dodatkiem do zimowej herbatki, deserów czy ciast. Owoce kandyzowane stanowią smaczną i piękną naturalną ozdobę tortów itp.

Porady – Rajskie jabłuszka kandyzowane

Owoce kandyzowane otrzymuje się przez wysycenie ich cukrem i wysuszenie. Są termo stabilne, nie zmieniają swoich właściwości podczas zamrażania i pieczenia.

Jeżeli pozostawimy owoce zawieszone w syropie cukrowym mamy konfitury. Do konfitur bierze się owoce zdrowe, bez uszkodzeń.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rainbow cake - tort tęczowy z posypką
Następny przepis: RAJSKIE MLECZKO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode