Ragout z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Wieczór z ciepłym, domowym obiadem to rozpoczęcie idealnej nocy. I nic nie definiuje domowej atmosfery tak dobrze, jak wypełniający szparagi pachnący ragout z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. To danie, pełne głębi smaków i aromatów, sprawdzi się zarówno na codziennym stole, jak i podczas specjalnych okazji. Zarówno smakosze mięs, jak i miłośnicy warzyw, pokochają tę kompozycję. Delikatność indyka połączona ze szpinakiem i suszonymi pomidorami tworzy niesamowitą ucztę dla podniebienia. Ragout z indyka to prawdziwa podróż dla zmysłów, która pokazuje, jak różnorodne może być jedzenie.
admin
Składniki:
- 400 g mięsa z piersi indyka
- 10 kawałków pomidorów suszonych odsączonych z zalewy
- 2 duże garści świeżego szpinaku baby
- 1 ostra czerwona papryczka
- 1 średnia cebula
- 1/2 łyżeczki świeżych listków tymianku
- 3 łyżki oleju – zalewy od pomidorów
- 1 szklanka rosołu
- 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- sól
Gulasz z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – jak zrobić?
- Pomidory kroimy w paseczki. Papryczkę rozcinamy wzdłuż na połowy, pozbawiamy ziarenek i kroimy w paseczki. Szpinak kilkakrotnie płuczemy i osączamy z wody. Cebulę kroimy w kostkę.
- Mięso kroimy w paseczki i obsmażamy na rozgrzanym oleju, lekko solimy. Dodajemy cebulę, smażymy razem, aż cebula się zeszkli. Zalewamy całość rosołem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
- Do mięsa dodajemy papryczkę, pomidory, szpinak i tymianek, mieszamy, przykrywamy i dusimy 5 minut. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w 3/4 szklanki zimnej wody, wlewamy do mięsa z warzywami i podgrzewamy, mieszając, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Jeśli potrzeba, doprawiamy odrobiną soli.
- Podajemy z oddzielnie ugotowanym ryżem lub kaszą kuskus.
Ragout z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – dodatkowe informacje
Z podanej ilości składników otrzymamy 3 porcje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ragout z kurczaka
Następny przepis: Rajskie jabłuszka kandyzowane..