Racuchy drożdżowe prawie jak pączki
Przygotowanie racuchów drożdżowych to doskonały pomysł na smaczny desert czy przekąskę. Są one niezwykle puszyste i delikatne, a do ich przyrządzenia będzie potrzebny nam jedynie prosty zestaw składników – w tym drożdże w proszku. Główną zaletą tego przepisu jest uniwersalność – można do niego dołączyć różne dodatki, jak jabłka, twaróg lub czekoladę. Najlepsze są prosto z patelni, posypane cukrem pudrem lub polane sosem owocowym. Ten przepis jest idealny dla miłośników pączków, gdyż smak i konsystencja racuchów są do nich bardzo zbliżone. Wypróbujcie sami!
admin
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1/2l ciepłego mleka
- op. drożdży instant (8g)
- łyżka domowego cukru waniliowego
- jajko
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Racuchy drożdżowe prawie jak pączki – jak zrobić?
- Do miski przesypać przesianą mąkę, dodać cukier i suche drożdże, wymieszać.
- Dodać ciepłe mleko i rozbełtane jajko.
- Szybko wyrobić gładką masę. Można to zrobić za pomocą łyżki lub robota.
- Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aż podwoi objętość.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zamieszać (będzie dosyć gęste).
- Za pomocą łyżki nakładać i smażyć na rozgrzanym oleju (ok 1cm głębokości) na rumiany kolor z obu stron.
- Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, oprószyć cukrem pudrem.
xxxx – dodatkowe informacje
1 op drożdży instant = 25 świeżych drożdży
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: RACUCHY DROŻDŻOWE NA WODZIE
Następny przepis: Racuchy drożdżowe na słono