Racuchy drożdżowe prawie jak pączki

Racuchy drożdżowe prawie jak pączki

Przygotowanie racuchów drożdżowych to doskonały pomysł na smaczny desert czy przekąskę. Są one niezwykle puszyste i delikatne, a do ich przyrządzenia będzie potrzebny nam jedynie prosty zestaw składników – w tym drożdże w proszku. Główną zaletą tego przepisu jest uniwersalność – można do niego dołączyć różne dodatki, jak jabłka, twaróg lub czekoladę. Najlepsze są prosto z patelni, posypane cukrem pudrem lub polane sosem owocowym. Ten przepis jest idealny dla miłośników pączków, gdyż smak i konsystencja racuchów są do nich bardzo zbliżone. Wypróbujcie sami!

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2l ciepłego mleka
  • op. drożdży instant (8g)
  • łyżka domowego cukru waniliowego
  • jajko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Racuchy drożdżowe prawie jak pączki – jak zrobić?

  1. Do miski przesypać przesianą mąkę, dodać cukier i suche drożdże, wymieszać.
  2. Dodać ciepłe mleko i rozbełtane jajko.
  3. Szybko wyrobić gładką masę. Można to zrobić za pomocą łyżki lub robota.
  4. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aż podwoi objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zamieszać (będzie dosyć gęste).
  6. Za pomocą łyżki nakładać i smażyć na rozgrzanym oleju (ok 1cm głębokości) na rumiany kolor z obu stron.
  7. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, oprószyć cukrem pudrem.

xxxx – dodatkowe informacje

1 op drożdży instant = 25 świeżych drożdży


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: RACUCHY DROŻDŻOWE NA WODZIE
Następny przepis: Racuchy drożdżowe na słono

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode