Quritto (quesadilla) z kurczakiem serem i sosem

Quritto (quesadilla) z kurczakiem serem i sosem

Dzisiejszy przepis polecamy miłośnikom meksykańskiej kuchni. W naszym przepisie połączymy smakowite tortille z soczystym kurczakiem, roztopionym serem i pysznym sosem tworząc quritto – meksykańską wersję quesadilli. Ta wyjątkowa potrawa zaskoczy Was swoją kremowością, pikantnością oraz niebanalnym smakiem. Doskonała na szybki obiad czy kolację, a także na imprezowy bufet. Istotną rolę odgrywa tu sos, który nada potrawie charakteru. W naszym przepisie skupimy się na tym, jak doskonale zbalansować smaki składników i jak najlepiej je ze sobą połączyć. Przygotujcie się na prawdziwe meksykańskie fiesta smaków!

Składniki:

  • Tortille
  • 320 g mąki pszennej
  • 160 ml bardzo ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • Kurczak
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • Sos
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz
  • ostra papryka do smaku
  • Dodatkowo
  • 400 g żółtego sera

Quritto (quesadilla) z kurczakiem serem i sosem – jak zrobić?

  1. Placki tortilli; Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i nie lepiące się do rąk. Odstawiamy na 20 minut aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 8 równych kawałków. Każdą część wałkujemy na średnicę patelni (20 cm). Tortille smażymy na rozgrzanej patelni kładąc je pojedynczo na suchym dnie. Smażyły się po ok. 30-60 sekund z każdej strony. Upieczone przykrywamy aby nie zrobiły się twarde.
  2. Kurczak; Piersi kroimy na prostokąty mniej więcej 1 cm x 3 cm. Dodajemy przyprawy i smażymy na złoty kolor.
  3. Sos; Majonez mieszamy z ketchupem i przyprawami.
  4. 4 placki układamy na stole, każdy posypujemy garścią sera, układamy kurczaka i polewamy sosem. Na koniec posypujemy jeszcze każdy garścią sera. Wszystko przykrywamy pozostałymi 4-ma plackami tortilli i dociskamy ręką.
  5. Tak przygotowane tortille smażymy na suchej patelni z każdej strony, aż ser się roztopi i połączy placki.
  6. Usmażone kroimy na trójkąty. Podajemy na gorąco lub zimno. Smacznego 😉

Qurrito (quesadilla) z kurczakiem, serem i sosem – dodatkowe informacje

Możemy dodać jeszcze kukurydzę;)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Quiche ze szpinakiem i kurczakiem na cieście francuskim w tortownicy
Następny przepis: Rabarbar z truskawkami pod kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode