Quiche ze szpinakiem i kurczakiem na cieście francuskim w tortownicy

Quiche ze szpinakiem i kurczakiem na cieście francuskim w tortownicy

Pyszna, sycąca, a jednocześnie niezwykle elegancka na stole – taka jest nasza propozycja na quiche ze szpinakiem i kurczakiem na cieście francuskim w tortownicy. Idealna zarówno na rodzinny lunch, jak i eleganckie przyjęcie. Sprawdzi się zarówno na zimno, jak i na ciepło. Charakteryzuje się delikatnym, kruchym spodem, aromatycznym farszem z kurczaka i szpinaku oraz gęstym, kremowym nadzieniem. Quiche jest popularne we francuskiej kuchni i często podawane jako przekąska. W naszej interpretacji, staję się pełnowartościowym daniem, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego o wadze 275 g
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 15 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie sera typu feta o wadze 270 g
  • 3 jajka
  • 400 g śmietany łagodnie ukwaszanej
  • Natka pietruszki

Quiche ze szpinakiem i kurczakiem na cieście francuskim w tortownicy – jak zrobić?

  1. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie należy ułożyć w tortownicy, aby pokryć całe jej wnętrze. Na patelni podgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i usmażyć. Szpinak umyć i podrzewać w garnku, aż zwiędnie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak należy odcisnąć z nadmiaru wody. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, a fetę w kosteczkę. W misce połączyć jajka ze śmietaną, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz i pokrojoną natkę pietruszki. Składniki układać na całym dnie w tortownicy odpowiednio: szpinak, kurczak, suszone pomidory, feta.
  2. Następnie całość zalewamy masą jajeczą ze śmietaną. Całość delikatnie przemieszać łyżką, należy uważać, aby nie uszkodzić ciasta francuskiego pod spodem. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut w temp. 200 st. C.
  3. Ważne, aby ciasto francuskie dobrze się upiekło a masa jajeczna była ścięta. Gotowe!

Quiche ze szpinakiem i kurczakiem na cieście francuskim w tortownicy – dodatkowe informacje

Szpinaku oraz masy jajecznej nie solimy, ponieważ całość będzie wystarczająco słona od fety. Świetnie smakuje na ciepło oraz na zimno, dlatego może być podawany, jako danie obiadowe oraz przekąska na imprezie lub zimna kolacja.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Quesadilla z kurczakiem, warzywami i żółtym serem
Następny przepis: Quritto (quesadilla) z kurczakiem serem i sosem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode