Pyzy z mięsem mielonym
Prezentujemy przepis na pyszne pyzy z mięsem mielonym. Wyjątkowe danie kuchni polskiej, które kojarzy się z domowym ciepłem i tradycją rodzinnych obiadów. Pyzy z mięsem mielonym to doskonały pomysł na sycące danie, które z pewnością przypaść do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ich przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Do ich przyrządzenia potrzebugjesz kilku podstawowych składników: mielenego mięsa, ziemniaków oraz przypraw. Oferujemy ci prosty i smaczny przepis na pyzy, które zaspokoją apetyt każdego wielbiciela polskiej kuchni. Sprawdź, jak łatwo możesz je przyrządzić samodzielnie!
admin
Składniki:
- Pyzy:
- 2 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- 2 płaskie łyżki soli
- Farsz:
- 75 dag mięsa mielonego
- 1 podsmażona cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka tartej bułki
- pieprz i przyprawa uniwersalna do smaku
Pyzy z mięsem mielonym – jak zrobić?
- Połowę ziemniaków gotujemy z 1 łyżką soli, studzimy i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków.
- Drugą połowę ścieramy na tarce o małych oczkach i dokładnie odsączamy z wody. Ziemniaki łączymy ze sobą.
- Dodajemy jaja, obie mąki i 1 łyżkę soli i zagniatamy ciasto. Jeśli wydaje się zbyt rzadkie możemy dodać mąki, ale lepiej żeby było jej jak najmniej, wtedy pyzy będą mięciutkie.
- Mięso mieszamy z pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulką, jajkiem, przyprawami i bułką tartą.
- Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy w kulkę, następnie rozpłaszczamy dłonią, (jeżeli ciasto bardzo lepi się do rąk możemy robić to na stolnicy posypanej mąką). Na środku układamy czubatą łyżeczkę farszu i sklejamy pyzy. Formujemy kule.
- Zagotowujemy w garnku wodę z odrobiną soli. Pyzy gotujemy we wrzątku, przez około 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Pyzy z mięsem mielonym – dodatkowe informacje
Jeżeli zostanie nam trochę mięsa możemy przygotować zasmażkę- farsz zwyczajnie usmażyć na patelni i polewać nim gotowe pyzy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyzy z mięsem i sałatką
Następny przepis: Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą