Pyzy z mięsem mielonym

Pyzy z mięsem mielonym

Prezentujemy przepis na pyszne pyzy z mięsem mielonym. Wyjątkowe danie kuchni polskiej, które kojarzy się z domowym ciepłem i tradycją rodzinnych obiadów. Pyzy z mięsem mielonym to doskonały pomysł na sycące danie, które z pewnością przypaść do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ich przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Do ich przyrządzenia potrzebugjesz kilku podstawowych składników: mielenego mięsa, ziemniaków oraz przypraw. Oferujemy ci prosty i smaczny przepis na pyzy, które zaspokoją apetyt każdego wielbiciela polskiej kuchni. Sprawdź, jak łatwo możesz je przyrządzić samodzielnie!

Składniki:

  • Pyzy:
  • 2 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • 2 płaskie łyżki soli
  • Farsz:
  • 75 dag mięsa mielonego
  • 1 podsmażona cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tartej bułki
  • pieprz i przyprawa uniwersalna do smaku

Pyzy z mięsem mielonym – jak zrobić?

  1. Połowę ziemniaków gotujemy z 1 łyżką soli, studzimy i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Drugą połowę ścieramy na tarce o małych oczkach i dokładnie odsączamy z wody. Ziemniaki łączymy ze sobą.
  3. Dodajemy jaja, obie mąki i 1 łyżkę soli i zagniatamy ciasto. Jeśli wydaje się zbyt rzadkie możemy dodać mąki, ale lepiej żeby było jej jak najmniej, wtedy pyzy będą mięciutkie.
  4. Mięso mieszamy z pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulką, jajkiem, przyprawami i bułką tartą.
  5. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy w kulkę, następnie rozpłaszczamy dłonią, (jeżeli ciasto bardzo lepi się do rąk możemy robić to na stolnicy posypanej mąką). Na środku układamy czubatą łyżeczkę farszu i sklejamy pyzy. Formujemy kule.
  6. Zagotowujemy w garnku wodę z odrobiną soli. Pyzy gotujemy we wrzątku, przez około 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Pyzy z mięsem mielonym – dodatkowe informacje

Jeżeli zostanie nam trochę mięsa możemy przygotować zasmażkę- farsz zwyczajnie usmażyć na patelni i polewać nim gotowe pyzy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyzy z mięsem i sałatką
Następny przepis: Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode