Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą

Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą

Przedstawiamy dziś stary, dobrze znany i uwielbiany w całej Polsce przepis – Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą. To tradycyjne danie naszych babć, które zawsze kojarzy się z domowym, ciepłym obiadem. Pyzy, mimo iż są skromne w składniki, oferują wyraziste i sycące smaki. Mięso w ich środku zachowuje swoją soczystość, a kiszona kapusta dodaje kwasowo-słodkiej nuty. To idealne danie na chłodniejsze dni, kiedy szukamy czegoś, co nas rozgrzeje i napełni energią. Pyzy z mięsem i kapustą to klasyka polskiej kuchni, której warto spróbować.

Składniki:

  • Pyzy:
  • -2 kg ziemniaków
  • -1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • -2 jaja
  • -2 płaskie łyżki soli
  • Farsz:
  • -75 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • -25 dag kiszonej kapusty
  • -1 duża cebula
  • -1 jajko
  • -1 łyżka tartej bułki
  • -pieprz
  • -przyprawa uniwersalna
  • -2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli

Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą – jak zrobić?

  1. Połowę ziemniaków gotujemy w lekko osolonej wodzie (0,5 łyżki). Dokładnie odcedzamy i studzimy. Gdy wystygną ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Drugą połowę ziemniaków ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z wody. Ziemniaki dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy obie mąki, jaja i 1 łyżkę soli. Zagniatamy ręcznie jednolite ciasto.
  2. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy się zrumieni wrzucamy kapustę i smażymy 2 minuty ciągle mieszając. Gdy kapusta wystygnie wrzucamy ją do miski wraz z mięsem, jajkiem, i bułką tartą. Obficie doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem i dokładnie zagniatamy.
  3. Ręce nacieramy mąką. Z ciasta odrywamy spore kawałki, formujemy kulkę, spłaszczamy w dłoni i na środku obficie nakładamy farsz (około 1 czubatą łyżkę). Zaklejamy pyzy (tak aby ciasto dokładnie pokryło farsz) i formujemy kule.
  4. Pyzy układamy na posypanej mąką desce lub stolnicy.
  5. W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Partiami wrzucamy pyzy (muszą leżeć w odstępach żeby się nie posklejały). Gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy jeszcze ciepłe.

Porady – dodatkowe informacje

– Ciasto będzie się lepiło do rąk, ale nie należy dosypywać mąki, bo zrobi się twarde.
– Z podanych proporcji wyszło mi 15 dużych klusek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyzy z mięsem mielonym
Następny przepis: Quesadilla z farszem meksykańskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode