Pyszne golonki
Odkryj prawdziwe tajemnice tradycyjnej kuchni polskiej dzięki temu przepisowi na pyszne golonki. Będziemy używać golonki peklowanej w siatce – tradycyjnego produktu, który jest łatwo dostępny i prosto gotować. Pieczenie golonki w siatce sprawia, że mięso jest soczyste i pełne smaku, a peklowanie dodaje niepowtarzalnej nuty. Oto tajemnica – zastosowanie siateczki, które umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepła, zapewniając idealnie przyrządzoną golonkę. Z naszym przepisem, kolacja w stylu staropolskim będzie prosta i smaczna. Zapraszamy do wypróbowania naszych autorskich sposobów na golonkę pieczoną w siatce oraz golonkę peklowaną w siatce.
admin
Składniki:
- 5 sztuk golonek w siatce
- 300 ml piwa
- 3 łyżki miodu
- sól, majeranek
- pieprz, ostra papryka
- liście laurowe, ziele angielskie
- 1 sztuka cebuli
Pyszne golonki – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Kilka łyżek piwa, łyżeczka miodu, sól i majeranek zmieszać ze sobą. Uzyskamy w ten sposób marynatę do mięsa. Włożyć golonki do garnka czy miski i zalać marynatą. Do golonek z marynatą dodać kilka ząbków czosnku i kilka liści laurowych. Odstawić na 12h lub nawet 24h. (zostawić resztę piwa!)
- Po upływie określonych godzin golonki zalać resztą piwa i dodać wrzącą wodę do zakrycia mięska. Dodać ziele angielskie, trochę pieprzu. Gotować 1godzinę.
- Poczekać aż wystygnie. Zdjąć siateczki z mięska. Golonki włożyć do naczynia żaroodpornego. Golonki posmarować resztą miodu i posypać ostrą papryką. Wszystko polać kilkoma łyżkami płynu z gotowania. Piec w piekarniku 30 min przy 220C. Pod koniec dodać pokrojoną cebulę.
Pyszne golonki – dodatkowe informacje
Trochę zabawy, ale naprawdę warto.
Mięsko na obiadek w sam raz.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyszne drożdżowe Jagodzianki
Następny przepis: Pyszne gołąbki bez zawijania