Pyszne gołąbki bez zawijania
Pyszne gołąbki bez zawijania to nowa interpretacja tradycyjnej kuchni polskiej, łącząca autentyczne smaki z prostotą wykonania. Ten przepis odbiega od tradycyjnych gołąbków – eliminuje bowiem proces zawijania, który może okazać się skomplikowany dla niektórych. Pomimo tego, smak potrawy pozostaje wierny tradycyjnemu przepisowi, pozwalając jednocześnie na zaoszczędzenie czasu i wysiłku. To idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie klasyczne, polskie smaki, ale prowadzą aktywny tryb życia i szukają kulinarnych rozwiązań, które ułatwią im codzienne przygotowywanie posiłków. Ciesz się smakiem gołąbków bez zawijania!
admin
Składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
- mała kapusta
- torebka ryżu
- dwie małe cebule
- natka pietruszki
- dwa jajka
- sól
- pieprz
- duża passata pomidorowa
- mała śmietanka słodka
- papryka słodka
- trochę cukru
Pyszne gołąbki bez zawijania – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Kapustę ścieramy na tarce, na dużych oczkach, wrzucamy do gotującej się wody na ok. 5 minut, odcedzamy na sitku, cebule podsmażamy , torebkę ryżu gotujemy przez ok 5-10 minut, natkę pietruszki siekamy, wszystkie składniki mieszamy razem z mięsem mielonym z indyka, dodajemy jajka, sól, pieprz, odrobinę ostrej papryki, wszystko mieszamy ze sobą i formujemy w płaskie kotleciki, które układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Następnie robimy sos, w garnku na małym ogniu przez chwilę gotujemy passate pomidorową, z papryką słodką, odrobiną soli i pieprzu, odrobiną cukru wedle uznania, na koniec dodajemy słodką śmietankę.
- Gotowym sosem zalewamy ułożone w naczyniu gołąbki. Całość wstawiamy na godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pyszne gołąbki bez zawijania – dodatkowe informacje
Najlepiej podawać z bułką lub ugotowanymi ziemniakami, oraz surówka z pora i jabłka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyszne golonki
Następny przepis: Pyszne i łatwe ciasto z owocami