Pyszne golonki

Pyszne golonki

Odkryj prawdziwe tajemnice tradycyjnej kuchni polskiej dzięki temu przepisowi na pyszne golonki. Będziemy używać golonki peklowanej w siatce – tradycyjnego produktu, który jest łatwo dostępny i prosto gotować. Pieczenie golonki w siatce sprawia, że mięso jest soczyste i pełne smaku, a peklowanie dodaje niepowtarzalnej nuty. Oto tajemnica – zastosowanie siateczki, które umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepła, zapewniając idealnie przyrządzoną golonkę. Z naszym przepisem, kolacja w stylu staropolskim będzie prosta i smaczna. Zapraszamy do wypróbowania naszych autorskich sposobów na golonkę pieczoną w siatce oraz golonkę peklowaną w siatce.

Składniki:

  • 5 sztuk golonek w siatce
  • 300 ml piwa
  • 3 łyżki miodu
  • sól, majeranek
  • pieprz, ostra papryka
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • 1 sztuka cebuli

Pyszne golonki – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Kilka łyżek piwa, łyżeczka miodu, sól i majeranek zmieszać ze sobą. Uzyskamy w ten sposób marynatę do mięsa. Włożyć golonki do garnka czy miski i zalać marynatą. Do golonek z marynatą dodać kilka ząbków czosnku i kilka liści laurowych. Odstawić na 12h lub nawet 24h. (zostawić resztę piwa!)
  2. Po upływie określonych godzin golonki zalać resztą piwa i dodać wrzącą wodę do zakrycia mięska. Dodać ziele angielskie, trochę pieprzu. Gotować 1godzinę.
  3. Poczekać aż wystygnie. Zdjąć siateczki z mięska. Golonki włożyć do naczynia żaroodpornego. Golonki posmarować resztą miodu i posypać ostrą papryką. Wszystko polać kilkoma łyżkami płynu z gotowania. Piec w piekarniku 30 min przy 220C. Pod koniec dodać pokrojoną cebulę.

Pyszne golonki – dodatkowe informacje

Trochę zabawy, ale naprawdę warto.

Mięsko na obiadek w sam raz.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszne drożdżowe Jagodzianki
Następny przepis: Pyszne gołąbki bez zawijania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode