Puszyste naleśniki

Puszyste naleśniki

Dziś zapraszamy do przygotowania puszystych naleśników. Ten przepis to niebywałe połączenie prostoty i smaku, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Puszyste ciasto naleśnikowe będzie idealnie smakowało zarówno z słodkimi, jak i pikantnymi dodatkami. Niebanalny przepis na puszyste naleśniki z proszkiem do pieczenia to gwarancja udanego posiłku dla całej rodziny. To doskonały pomysł na weekendowy brunch, a także na zaskoczenie gości niepowtarzalnym daniem. Jeśli jesteś ciekawy, jak zrobić puszyste naleśniki, koniecznie spróbuj naszego przepisu – rezultat Cię zachwyci!

Składniki:

  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej (można również użyć oranżady białej lub czerwonej)
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 50 g masła, roztopionego i ostudzonego

Puszyste naleśniki – jak zrobić?

  1. Jajka roztrzep ze szczyptą soli i cukrem. Dodawaj na zmianę mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie powoli oranżadę. Stopione i ostudzone masło wmieszaj na koniec. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Masę odstaw na 30 min.
  2. Smaż naleśniki na suchej, nagrzanej wcześnie patelni teflonowej na średnim palniku po ok. pół minuty na każda stronę. Na początku będą wydawały się sztywne, układać je jeden na drugim i zrobią się wilgotne, mięciutkie i mega puszyste.
  3. Nadzienie (wedle uznania) :

    • 1 serek homogenizowany Danio
    • 250 g serka śmietankowego bądź twarogowego/ mascarpone
    • 2 łyżki cukru
    • ulubione owoce pokrojone w kawałeczki (opcjonalnie)
    • bita śmietana (kremówka 30% bądź Śnieżka)

    Składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Nakładać na gotowe naleśniczki. Smacznego ;))

Słowa kluczowe: pulchne naleśniki przepis, puszyste ciasto naleśnikowe, puszyste ciasto na naleśniki, jak zrobić puszyste naleśniki, jak zrobic puszyste nalesniki, naleśniki z proszkiem do pieczenia, pulchne naleśniki, puszyste naleśniki przepisy, puszyste naleśniki przepis, przepis na naleśniki puszyste, puszyste naleśniki

Puszyste naleśniki – dodatkowe informacje

Zamiast wody gazowanej warto użyć także np, Warki Radler lub innego tego typu piwa niskoalkoholowego. Smak niepowtarzalny a aromat… mmm nie oprzecie się kolejnym !


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PUSZYSTE KOTLETY Z FILETEM Z KURCZAKA, SEREM I CURRY
Następny przepis: Puszyste naleśniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode