Pulpety w sosie pieczeniowym
Przedstawiam przepis na daniem, które zapewnia komfort na każdym stole – pulpeciki w sosie pieczeniowym. Podawane jako klopsy w sosie pieczeniowym, to dawka pysznej domowej kuchni, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Klasyczny sposób podania pulpety w sosie ciemnym, przypomni domowe obiady. To danie złożone jest z soczystych klopsików, otoczonych ciemnym, aromatycznym sosem pieczeniowym, który doskonale komponuje się z dodatkami takimi jak ziemniaki czy kluski śląskie. Oto docelowy przepis dla entuzjastów mięsnych dan, zachowujący racjonalność pod względem ilości składników.”
admin
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- sól, pieprz
- vegeta
- 1 łyżka kaszy manny
- bułka tarta
- 1 torebka sosu pieczeniowego ciemnego
- natka pietruszki
Pulpety w sosie pieczeniowym – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy i razem z cebulą dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Do mięsa dodajemy kaszę manną i mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano.
-
2.
Do rondelka wkładamy pulpety, zalewamy je 2 szklankami wody i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Sos pieczeniowy rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do pulpetów. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy pulpety.
Pulpety w sosie pieczeniowym – dodatkowe informacje
Pulpety świetnie smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pulpety po meksykańsku
Następny przepis: Pulpety ryżowe z mięsem