Pulpety w sosie pieczeniowym

Pulpety w sosie pieczeniowym

Przedstawiam przepis na daniem, które zapewnia komfort na każdym stole – pulpeciki w sosie pieczeniowym. Podawane jako klopsy w sosie pieczeniowym, to dawka pysznej domowej kuchni, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Klasyczny sposób podania pulpety w sosie ciemnym, przypomni domowe obiady. To danie złożone jest z soczystych klopsików, otoczonych ciemnym, aromatycznym sosem pieczeniowym, który doskonale komponuje się z dodatkami takimi jak ziemniaki czy kluski śląskie. Oto docelowy przepis dla entuzjastów mięsnych dan, zachowujący racjonalność pod względem ilości składników.”

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • sól, pieprz
  • vegeta
  • 1 łyżka kaszy manny
  • bułka tarta
  • 1 torebka sosu pieczeniowego ciemnego
  • natka pietruszki

Pulpety w sosie pieczeniowym – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy i razem z cebulą dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Do mięsa dodajemy kaszę manną i mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano.

  2. 2.

    Do rondelka wkładamy pulpety, zalewamy je 2 szklankami wody i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Sos pieczeniowy rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do pulpetów. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy pulpety.

Pulpety w sosie pieczeniowym – dodatkowe informacje

Pulpety świetnie smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pulpety po meksykańsku
Następny przepis: Pulpety ryżowe z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode